21 червня, члени Координаційної ради з питань місцевого самоврядування на чолі з головою обласної Ради Анатолієм Олійником, а також депутати обласної Ради, голови районних рад та державних адміністрацій відвідали діючий полігон твердих побутових відходів в селі Стадниця Вінницького району. Заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник у своєму виступі підкреслив, що Стадницький полігон є прикладом організації системного поводження з твердими побутовими відходами на рівні області.

Щоб зменшити навантаження на звалище, на полігоні працює сміттєсортувальна станція. Частину відходів у вигляді пластика, скла, металу тут відбирають і віддають на переробку. Робота сортувальної станції дозволяє мінімум на чверть зменшити навантаження на полігон. Працівники станції за зміну перебирають до 200 кубів сміття.

Заробляти гроші на смітті вчилися у Вінниці

Заробляти гроші на смітті вчилися у Вінниці

Заробляти гроші на смітті вчилися у Вінниці

Голова обласної Ради Анатолій Олійник нагадав, що Вінницька область - єдина серед інших областей України отримала у 2015 році грант на реалізацію спільного проекту з італійською стороною у галузі управління відходами під назвою «Нарощування потенціалу та передача знань для підвищення та вдосконалення професійних навичок у галузі управління відходами у Вінницькій області».

Заробляти гроші на смітті вчилися у Вінниці

Заробляти гроші на смітті вчилися у Вінниці

Загальна вартість виграного проекту становить 79 714 євро, грантові кошти – 39 755 євро, решта – власний внесок учасників проекту. Проект реалізовуватиметься до 31 серпня 2017 року.

Наразі в області планується створення шести сортувальних станцій тож існує необхідність збудувати кілька переробних заводів, які б переробляли саме біовідходи з подальшим виробленням біодобрив, що дасть можливість діяти в області ринковим відносинам.

Заробляти гроші на смітті вчилися у Вінниці

Заробляти гроші на смітті вчилися у Вінниці

Довідка:

В Україні функціонує майже 6 тисяч офіційних сміттєвих полігонів і ще 30 тисяч неофіційних. Наразі площа сміттєвих полігонів дорівнює площі Данії. На них вже накопичилось 50 мільярдів кубічних метрів відходів. Тож наша країна впевнено тримає першість у світі за кількістю відходів на одну душу. На сьогодні у Вінницькій області нараховується 784 паспортизовані полігони для складування сміття. На жаль, переважна більшість не відповідає нормам та вимогам сучасного законодавства.

Вже з 1 січня 2018 року законодавчо буде заборонено захоронення на сміттєзвалищах несортованих відходів. Так, статтею 32 Закону України «Про відходи» передбачений обов’язок створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів, а з 1 січня 2018 року встановлюється заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів.



Переглядів: 3530
Поширень: 0