Пік збільшення кількості водоростей в річці цьогоріч був у серпні. Таке ж зростання фітопланктону у водоймі «Вінницяоблводоканал» прогнозує на середину жовтня.

 За словами керівниці лабораторії підприємства Аліни Кравчук, на погіршення якості води може вплинути фітопланктон, який збільшиться у притоках Південного Бугу у зв’язку зі спуском ставків.

"Через зміни клімату період цвітіння водоростей у Вінниці збільшився і триває тепер з березня по жовтень. Перший пік цвітіння припав на березень. В одному кубічному сантиметрі води тоді фіксували 95 тисяч клітин, – розповідає Аліна Кравчук. – У літні місяці – за 100 тисяч, а другий пік припав на серпень: тоді кількість клітин перевищила 135 тисяч".

Така ж кількість зростання водоростей на кубічний сантиметер – 135 000 – очікується найближчим часом.

"Досвід попередніх років показує, що найгірша цифра – попереду, і припаде вона, як у 2015, 2016 роках, на середину жовтня. Водорості впливають на кольоровість води, на її каламутність, на запах і присмак. Якщо не буде додаткових антропогенних викидів у річку ми цей період пройдемо плавно," – зазначають на підприємстві.



Переглядів: 3130
Поширень: 0