На Вінниччині відбулась творча зустріч представників видавництва «Український Дім» з військовослужбовцями та працівниками Збройних Сил Вінницького гарнізону.

Захід відбувся в рамках спільного проекту видавництва та Міністерства оборони України під назвою «Українські письменники – Українській армії».

В армії шукають таланти

Один із співавторів проекту – Голова секретаріату видавництва «Український Дім» Олексій Усачов розповів, що насправді творча робота з військовослужбовцями велася ще у 2006 році. Тоді організатори побували у навчальному центрі у м.Десна на Чернігівщині та відвідали ряд частин на Київщині.

Сьогодні ж проект отримав друге дихання завдяки підтримці соціально-психологічного центру Збройних Сил України і особисто генерал-майора Олександра Копаниці – начальника Головного управління виховної та соціально-психологічної роботи Збройних Сил України. Формат творчих зустрічей українських письменників з військовослужбовцями поновлено і, тепер, щомісяця, згідно з наказом начальника Генерального штабу Збройних Сил України, письменники, поети та громадські діячі відвідуватимуть військові частини.

– У 2010 році – це буде системна робота в рамках гуманітарної підготовки, –наголосив Олексій Усачов. – Один раз на місяць ми їдемо в конкретну військову частину і, можна так сказати, шукаємо таланти. Скажімо, у січні цього року, побувавши у президентському полку, були приємно здивовані творчими доробками двох солдатів контрактної служби, які пишуть вірші. У 95-тій бригаді на Житомирщині солдат-строковик зачитав напам’ять твори одного з письменників, що виступав, зробивши, таким чином, йому приємний подарунок. Були і у військовій частині на Хмельниччині. Там до творчої зустрічі приєдналися місцеві письменники, виник цікавий діалог.

Наразі в рамках проекту «Українські письменники – Українській армії» стартує Всеукраїнський конкурс серед військовослужбовців та працівників Збройних Сил на кращий твір про армійське життя. Виношується думка про те, щоб раз на місяць у Центральному Будинку офіцерів, у місті Київ, збирати талановитих військовослужбовців з усієї України, де вони зможуть озвучити свої твори, почути думку критиків, отримати допомогу.

За словами організаторів, це могло б стати своєрідною творчою майстернею для початківців. У цьому плані в Збройних Силах, особливо в стройових частинах, сьогодні немає організаційної складової, яка могла дозволити обдарованим військовослужбовцям розвивати свій талант.

– Ми не лише просто шукаємо талановитих людей у війську, завдання знайти військовослужбовців, які пишуть і показати їхню творчість широкому загалу, – каже Олексій Усачов. – Усе буде зібрано в журнал, або в окремі книжки, при умові, що у автора для цього вже є достатньо матеріалу.

Видавництво «Український Дім» зі свого боку готове друкувати тексти, які будуть оцінені журі. До того ж, від Збройних Сил України видавництво не вимагає додаткового фінансування проекту. Відомі українські прозаїки, історики, поети та гумористи, які вміють зацікавити глядача готові їздити по військових частинах, їм цікаво і вони мають на це натхнення.

– Ми знаємо, що у Вінниці є велика кількість військовослужбовців. Безумовно серед них знайдеться чимало талановитих людей і саме тому ми тут. До речі вінничани уже надсилали нам свої рукописи. У нас вони розглядаються, отримають свою оцінку і можливо, незабаром, вийдуть у світ, – наголосив Олексій Усачов.


Переглядів: 3283
Поширень: 0