Ще й досі двоє постраждалих у зіткненні автобуса і «КамАЗа», яке сталося у Вінниці на перехресті вулиць 50-Річчя Перемоги та Островського 30 березня, знаходяться у реанімації у критичному стані. Між собою зіткнулися «КамАЗ»-сміттєвоз та пасажирський автобус ПАЗ, що їхав за маршрутом «Сокиринці-Вінниця». Жодного із 19 госпіталізованих пасажирів цього рейсу досі не виписали. За ініціативи голови облдержадміністрації О. Домбровського, одразу було створено спеціальну комісію з вивчення причин аварії, а керівництву ГУМВС доручено провести об’єктивне розслідування ДТП та посилити контроль за пасажирськими автоперевезеннями на території області.

Саме 2 квітня відбулось її засідання. Голова облдержадміністрації заслухав начальників управлінь та служб, які входять до складу комісії з приводу проведеної роботи, її основних пріоритетів, акцентував увагу на їхніх недоліках та прорахунках у роботі, що призвело до виникнення подібної трагедії.

Як зазначив О.Домбровський сьогодні головне завдання - вирішити усі питання, пов’язані із аварією та не допустити повторення подібної ситуації і, звичайно, допомогти з лікуванням людей. «На першому засіданні комісії представникам управління фінансів області було доручено розглянути можливість виплати грошових компенсацій постраждалим... Ми виділили 80 тис. грн. з обласного бюджету на допомогу потерпілим, і якщо виникне потреба знайдемо додаткові кошти – адже життя та здоров’я людей безцінне, і є домінантою для будь-якої влади».

Начальник управління транспорту Б.Рибак відмітив ряд проблем, які існують у сфері пасажирських перевезень в області та окреслив коло причин, які призвели до цієї трагедії. Порушуються графіки руху, на неналежному рівні проводяться технічний та медогляди водіїв. Вказав він і на прорахунки та бездіяльність Головної транспортної інспекції області щодо поганої перевірки ліцензії у водіїв та недостатньої роботи по їх вилученню у разі виявлення порушень. У 2009 році було перевірено 185 ліцензій, і лише 5 перевізників її позбавлено. У свою чергу начальник Головтрансінспекції А.Ратовський зауважив, що його підлеглі проводили активну роботу, і вони просто не встигають перевіряти всіх перевізників.

На це голова облдержадміністрації відреагував жорстко, і зазначив, що ситуація коли відповідні служби не знали про такі порушення - більше не повториться, адже відтепер всі відповідні служби та інспекції будуть цілеспрямовано працювати задля безпеки на дорогах Вінниччини. Звертаючись до начальників управлінь та служб він зауважив: «Статистика останньої аварії має слугувати для вас межею, ви маєте зрозуміти, що необхідно зупинити «вакханалію» на дорогах, припинити міжвідомчі протиріччя, скоординувати зусилля і вирішувати проблему, а не сперечатися між собою хто винен» - відзначив О.Домбровський.

В ході розмови були заслухані і представники СБУ та прокуратури. «Потрібно зупинити «гонитву за пасажирами» між перевізниками. Маршрутів руху майже ніхто не дотримується – перевізники не доїжджають до кінцевої зупинки. Тому необхідно створити повний реєстр міських і міжміських маршрутів... А прокуратуру я прошу з усією жорсткістю українського закону розслідувати цю справу і притягнути винних до відповідальності» - підкреслив О.Домбровський.

Одним з принципових завдань, за його словами, постала оптимізація та вдосконалення траспортної мережі Вінницької області. О.Домбровський доручив першому заступнику голови облдержадміністрації В.Коровію очолити і на наступному тижні відновити роботу відповідної координаційної ради. Він відмітив, що необхідно створити прозорі правила гри при видачі маршрутів і активніше проводити профілактику на автошляхах області для уникнення таких аварій.


Переглядів: 2968
Поширень: 0