Патронат – це комплексна послуга, направлена на допомогу дитині та її сім’ї у подоланні складних життєвих обставин, яка є новою для країни і міста зокрема. У Вінниці цю форму сімейного виховання впроваджують Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з cлужбою у справах дітей Вінницької міської ради.

Постановою Кабінету України від 16.03.2017 року був затверджений Порядок створення та діяльність сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя. Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Патронатними вихователями можуть стати громадяни України, які мають позитивний досвід сімейного виховання дітей. Людина повинна мати житло (власне, орендоване чи на правах користування), не мати судимості. Стан здоров’я бажаючих стати патронатними вихователями повинен дозволяти забезпечувати догляд та виховання дітей. Таким людям потрібно зібрати та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі. Після чого – пройти навчання та отримати довідку та рекомендацію за результатами навчання за тренінговою програмою підготовки сімей-кандидатів.

У Вінниці впроваджують нову форму сімейного виховання – патронат над дитиною

Патронатний вихователь зобов’язаний забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо. Також – створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку. Захищати дитину, її права та інтереси як опікун або піклувальник, без спеціальних на те повноважень.

Під патронат можуть бути влаштовані новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі. Також – підкинуті, знайдені діти, безпритульні хлопчики та дівчатка, діти з сімей, у яких існує загроза їх життю та здоров’ю. Крім того, під таку форму сімейного виховання підпадають діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження; діти, батьки (або особи, що їх заміняють) яких померли, безвісно відсутні; діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО. Також – інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, що їх заміняють, не можуть піклуватися про них.

Щоб стати патронатним вихователем, потрібно звернутися до Вінницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді тел. 67-04-60. Отримати консультацію про створення патронатної сім’ї та як стати кандидатом у патронатні вихователі. Після цього – зібрати пакет документів необхідних для подачі заяви на кандидата у патронатні вихователі. Пройти навчання як кандидат у патронатні вихователі у Вінницькому обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

По закінченню навчання та за його результатами центр видає кандидату у патронатні вихователі та членові його сім’ї (помічнику) довідку про проходження навчання та у разі його успішного проходження - рекомендацію про можливість надання послуги з патронату над дитиною. На підставі зібраних документів кандидата у патронатні вихователі та довідки і рекомендації про проходження ним навчання Вінницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді готує проект рішення органу опіки та піклування Вінницької міської ради про утворення патронатної сім’ї.

Після прийняття рішення органом опіки та піклування Вінницької міської ради про створення патронатної сім’ї, сім’я ставиться на облік та готова до влаштування дитини. Служба у справах дітей готує дітей для влаштування до патронатної сім’ї.

Тим, хто бажає стати патронатним вихователем потрібно звернутися до Вінницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, що за адресою вулиця Соборна, 50, кімната 418 (тел. 67-04-60).

У Вінниці впроваджують нову форму сімейного виховання – патронат над дитиною

Довідка

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя:

Оптимальний термін перебування дитини в патронатній сім’ї визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках, за рішенням органу опіки та піклування, термін перебування під патронатом може бути продовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Скільки дітей може бути одночасно влаштовано в сім’ю патронатного вихователя?

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовуються виключно діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. Це принципово, тільки так можна здійснювати індивідуальний догляд, який відповідає потребам дитини.

Як буде здійснюватися фінансування послуги патронату над дитиною?

Утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів у розмірі та порядку, визначених Кабінетом Міністрів України.

За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує:

  • грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб;
  • соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі 2-х прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини.



Переглядів: 3301
Поширень: 0