— Нас попередили, що будуть трусити за всякі мєлочі. Дешевше було в цей день просто закритися, ніж вийти на роботу, — говорить вінничанка Олена, прізвище не називає. — Три дні тому перевіряли магазини по Келецькій. Дали великі штрафи. Робиться все просто: заходять чудаки, роблять контрольну закупку, а тоді по повній програмі. Ліцензія, чек. Якщо нема чека, дивляться, куди записала, по якій ціні. І з ходу по 50 тисяч гривень штрафу: то продукти не так розкладені, то недотримання гігієнічних норм. Тут таке робиться, що жах. Ті, хто має кришу у вінницькій налоговій, дзвонили своїм протеже, а ті тільки руками розводять.

Кілька кіосків відкриті. Біля одного з них голосно плаче жінка.

— Всьо забрали, як же тепер жити? — витирає сльози 36-річна Віра Слободянюк. Вона з чоловіком має кіоск із наручними годинниками та біжутерією. — Прийшли, представилися перевіряючими, попросили документи. У нас усе є. Податки справно платимо. Я не боялася, показала. Потім попросили мене часи показати. Вони їх дивилися, а тоді питають, чи є ліцензія саме на ці часи. А в нас ліцензія загальна на партію годинників. Вони мені кажуть, що це не підходить, і склали акт на вилучення товару. Забрали всі годинники, а це почті 100 тисяч гривень. Чоловік як узнав, у нього стався нервовий зрив. ”Скора” відвезла в больніцу.

У райцентрах області теж проходили перевірки. Магазини зачинили на кілька днів.

— У суботу вискочила в магазин ”Наша ряба”, а він закритий, — говорить Алла Осипчук із райцентру Літин. — Здивувалася, він працює без вихідних. У неділю там теж було закрито. Пішла в сусідній, і на ньому замок висів. Потім сусідка, яка має продуктовий, розказала, що їх приїхали перевіряти всі служби одразу. І податкова, і пожарна, і налогова. Штрафували не глядя.

Подібні перевірки проходили у Жмеринці, Хмільнику, Могилеві-Подільському.

— Зазвичай, якщо з Києва їдуть із перевірками, нас про це попереджають, — говорить Тетяна Александрова, начальник відділу громадських зв’язків обласної податкової інспекції. — Зараз про перевірки ніхто не попереджав.

Кажуть, що перевірки проводять спецгрупи з Києва, в які входять представники міліції, служби безпеки та податкової інспекції. В обласному управлінні служби безпеки про це також нічого не знають. Просять підприємців дивитися документи і записувати дані перевіряльників.


Переглядів: 3364
Поширень: 0