На комунальному підприємстві «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління» щороку здійснюється ряд заходів, які допомагають економити енергоресурси. Минулого року власними силами працівники ТТУ провели реконструкцію системи опалення, що дозволило під час опалювального сезону зекономити майже мільйон гривень.

Господарство трамвайно-тролейбусного управління складається із багатьох будівель та споруд, які взимку потребують опалення. Це трамвайне та тролейбусне депо, автогосподарство, диспетчерські пункти та гуртожиток. Минулого року адміністрація ТТУ закумулювала кошти, за які було здійснено утеплення депо, заміну старих віконних блоків на металопластикові та впровадження електричного опалення на площі 500м2.

В трамвайному депо було встановлено новий котел, на якому в якості палива використовується деревина. Спеціалісти ТТУ кажуть, що котел сам по собі дуже простий, але його потужності не змусили жодного разу засумніватись у правильності прийнятого рішення про його придбання. Тепер цей котел обігріває трамвайне депо та гуртожиток, а також підігріває воду.

Начальник КП «ВТТУ» Володимир Бугайчук розповідає, що завдяки проведеній роботі по енергозбереженню протягом минулого осінньо-зимового періоду підприємство зекономило досить пристойну суму. Планувалось, що ці кошти підуть на нові заходи, які допоможуть у майбутньому ще більше економити. Цим планам завадила несвоєчасність прийняття державного бюджету. Підприємство недоотримало кошти за перевезення пільгових категорій населення. Тому зекономлені на опаленні кошти пішли на виплату заробітної плати працівникам ТТУ.

Втім, колектив ТТУ продовжує працювати над впровадженням новітніх технологій з енергозбереження навіть за відсутності коштів. На даху тролейбусного депо встановлено сонячні батареї. Їх виготовили власними силами спеціалісти ТТУ. Тепер підприємство не буде витрачати кошти на підігрів води. Цю функцію безкоштовно візьмуть на себе сонячні батареї. Якщо вони себе гарно зарекомендують, будуть розглядатись інші варіанти їх функціонального використання.

Вінницький міський голова Володимир Гройсман, який 14 травня в рамках об\'їзду територією міста побував у трамвайному депо, високо оцінив досягнення КП «ВТТУ» в плані енергозбереження. «Перехід на альтернативні джерела отримання теплової енергії - це перспективні рішення, які призводять до економії значних коштів, особливо в опалювальний сезон», - говорить мер Вінниці.


Переглядів: 4273
Поширень: 0