01.06.2010 р. в місті Вінниці Державтоінспекцією здійснено випуск транспортних засобів в наступних автопідприємствах: ЗАТ «Вінницький таксомоторний парк», ВАТ «Вінницький автобусний парк», ЦОПП «Укрпошта», ТОВ «АТП Слободянюк», ТОВ «Фаетон Люкс», ТОВ «Вінбус-Транс», ТОВ «Трнаспортсервісвін», АТГ ГУМВС.

Під час випуску співробітниками ДАІ перевірено 282 автобуси (мікроавтобуси), що становить 64,5% від загальної кількості автобусів у місті Вінниці (437). З числа перевірених, у 51 транспортного засобу (18,5%) виявлені технічні несправності, які є загрозою безпеки пасажирів. У трьох автобусів виявлені несправності гальмівної системи, у одного – рульового керування, у 5 – невідповідність коліс та шин. Вісім автобусів були самовільно переобладнані з порушеннями ГОСТів і стандартів. У 22 – не працювали зовнішні світлові прилади, ще у 6 – відсутні вогнегасники та аптечки.

Як результат, 16 автобусів зняті з маршрутів із вилученням талонів про проходження державного технічного огляду транспортних засобів до повного усунення недоліків.

Знаючи про проведення перевірки Державтоінспекцією, 131 автобус, що становить 30% від загальної кількості автопарку обласного центру, умисно не подано на огляд.

Керівництво УДАІ ГУМВС запросило протестуючих перевізників до себе і за круглим столом переговорів вислухали їх заяви «про тиск з боку Державтоінспекції».

Начальник УДАІ ГУМВС полковник міліції Геннадій Прокопович пояснив, що працівники ДАІ Вінниччини і надалі здійснюватимуть перевірки технічного стану автобусів, які здійснюють перевезення пасажирів, контролюватимуть дотримання їх водіями Правил дорожнього руху. Цей тиск в рамках законодавства і направлений на забезпечення безпеки людей.

Напередодні проведення профілактичних заходів під час Всеукраїнського рейду-місячника «Автобус – 2010», у вихідний день, начальник УДАІ Геннадій Прокопович разом із заступником Павлом Солоненко особисто перевірили умови перевезення людей, спробувавши себе у якості пасажирів. Таким чином, керівництво мало на меті наблизитися якомога ближче до людських проблем і зауважити усі моменти, на які потрібно звернути увагу під час проведення рейду.

Одягнувши цивільний одяг, вони придбали квиток на автобус, який здійснював перевезення людей від залізничного вокзалу міста Вінниці до Києва. Вже перший погляд керівництва привернули увагу сидіння для пасажирів, які були встановлені з порушенням ГОСТів і стандартів, а саме надто близько один від одного, що наражає на небезпеку пасажирів під час екстреного гальмування. Запасний вихід у мікроавтобусі був щільно заварений, переднє скло у двох місцях пошкоджено великими тріщинами. В салоні не було ні вогнегасника, ні аптечки. Надаючи документи для перевірки, водій випадково витягнув пачку шляхових листів із наперед проставленими печатками механіка і медичного працівника. Йому залишилося лише вписувати дату, час і маршрут руху.

Автобус з маршруту знятий, а водій притягнений до відповідальності. Наразі проводиться розслідування за фактом підробки документів.

Низка грубих і, можна сказати, злочинних правопорушень спонукають Державтоінспекцію до жорсткого контролю за перевізниками, які мають дбати і гарантувати безпеку людям, а не використовувати їх для власного збагачення.

Тому "Державтоінспекція, як державний і контролюючий орган, не закриватиме очі на технічні несправності автобусів і правові порушення водіїв", - запевнив начальник УДАІ ГУМВС України у Вінницькій області полковник міліції Геннадій Прокопович.


Переглядів: 4304
Поширень: 0