Предмет є обов’язковим для тих, хто планує в цьому році отримати студентський квиток. Явка по Україні під час першої сесії становила 87,3%. Проігнорували зовнішнє незалежне оцінювання 2 червня 18 689 осіб. Найбільш дисциплінованим регіоном виявилася Львівська область, в якій на пункти тестування прийшли 93,1% з зареєстрованих учасників, а найменш – кияни (83,8%) та мешканці Луганщини (84,2%).

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, які працювали на 40% пунктів тестування у 17 регіонах України засвідчують, що організація ЗНО відбувалася на належному рівні. Втім, серйозною проблемою цьогорічного тестування виявилися забудькуватість та системні запізнення абітурієнтів.

В результаті, на 12,92% пунктів було зафіксовано недопуск учасників. Абітурієнти забували взяти з собою оригінал посвідчення особи (паспорт, або свідоцтво про народження), сертифікат УЦОЯО, що автоматично є підставою для позбавлення їх права участі у ЗНО.

На відміну від минулого року, Міністерство освіти та науки України не передбачало централізованого забезпечення учасників ЗНО транспортом за кошти держбюджету. Це пов’язано з тим, що з 2010 року результати тестування з конкретного предмету не зараховують випускникам шкіл, як оцінка державної підсумкової атестації. Якщо раніше ЗНО було частиною обов’язкової середньої освіти і довіз учасників з віддалених районів брала на себе держава, то відтепер це справа самих випускників. Відстань між пунктом тестування та місцем проживання абітурієнта в середньому від 50 до 70 кілометрів.

Нажаль, учасники, які запізнилися на початок тестування, чи не пред’явили необхідні документи, не зможуть перескласти ЗНО з української мови та літератури. Об\'єктивними причинами, що надають право на участь у спеціально організованому додатковому тестуванні, є:

  • порушення процедури проведення ЗНО, підтверджені рішенням регламентної комісії відповідного РЦОЯО;
  • хвороба, що перешкодила участі в тестуванні, підтверджена довідкою відповідного закладу охорони здоров\'я;
  • смерть рідних по крові або по шлюбу;
  • участь у міжнародних змаганнях, конкурсах, олімпіадах, які включені до планів офіційних заходів, що проводяться Міністерством освіти і науки України, Міністерством культури і туризму України, Міністерством України у справах сім\'ї, молоді та спорту;
  • стихійне лихо, пожежа, техногенна катастрофа в день або переддень тестування.

Громадянська мережа ОПОРА просить абітурієнтів бути більш уважними під час підготовки до ЗНО та перевірити наявність необхідних документів. Також варто завчасно з’явитися на пункт тестування, адже, запізнення на 5 хвилин коштуватиме студентського квитка.

Спостерігачами було зафіксовано на 4,87% пунктів тестування (далі - ПТ) спроби отримати допомогу він інших учасників щодо відповідей на конкретні запитання. На 3,6% ПТ абітурієнти намагалися скористатися допоміжними засобами: шпаргалки, телефони, посібники. Найбільш поширеним це явище було у рекреаційних зонах, коридорах та туалетах. Метикуваті учасники здавали один телефон інструкторові, а з іншим виходили з аудиторії та уточнювали необхідні відповіді. Зафіксовано випадки позбавлення права продовжити написання тесту через відкрите списування.

На 1,69% пунктів було зафіксовано спробу скласти ЗНО за іншого учасника. Треті особи намагалися пройти на ПТ без відповідних документів, видаючи себе за абітурієнта. Також, через незнання та подекуди неуважність інструкторів учасники, які завчасно виконали всі завдання виносили тестові зошити за межі пункту. Спостерігачі відзначають, що злого умислу у таких діях не було, бо абітурієнти відкрито виходили з документами та переглядали завдання біля ПТ (2,75%).

Спостерігачі також оцінили роботу адміністрації за шкалою: 1 - незадовільно, 2 - задовільно, 3 - добре.
Відповідальні за пункт тестування:
незадовільно – 0,27%, задовільно – 14,48%, добре – 85,25%;
Інструктори:
незадовільно – 0,81%, задовільно – 15,86%, добре – 83,33%;
Чергові:
незадовільно – 0,81%, задовільно – 20,22%, добре – 78,98%;
Оцінка організації проведення тестування загалом:
незадовільно – 1,08%, задовільно – 17,30%; добре – 81,62%.


ІНЦИДЕНТИ та КУРЙОЗИ

У Львівській та Рівненській областях зафіксовано використання 2-х приміщень молодших класів для проведення ЗНО. Це створило додаткові незручності для учасників тестування, коліна яких не вміщалися під парти розраховані на дітлахів.

А у місті Рівне (на ПТ в НУВГП) помічник інструктора заснув на останній парті, чим здивував як учасників тестування, так і спостерігачів. В Сарменській гімназії під аудиторію було виділено занадто велике за площею приміщення, в результаті, абітурієнти через луну («ехо») не змогли розібрати змісту виступу інструктора щодо процедур, умов та перебігу тестування.

На Вінниччині в ПТ міліціонери були озброєні металошукачами.

У Івано-Франківській ЗНЗ №12 абітурієнтка, вийшовши в туалет, засобами телефонного зв’язку отримала відповіді на декілька запитань тесту, записала їх на руці та вже в аудиторії намагалася переписати. Втім, порушення виявив інструктор, а учасницю тестування було позбавлено права складати ЗНО.

У Києві занадто довіряють громадським спостерігачам та пропускають на ПТ без перевірки посвідчень.

У Луганську (ЛНУ ім. Т. Шевченка) протягом 40 хвилин (з 10 :30 по 11.10) на початку тестування в приміщеннях було відключено світло через аварію на місцевій АЕС.

У Херсоні випускник попередніх років через похмільний синдром передумав складати тестування, хоча вже отримав зошит з завданнями.

Довідково:
3 червня тестування з української мови та літератури планували складати 141 879 осіб на 533 пунктах тестування. ОПОРА продовжуватиме вести спостереження у 17 регіонах України.

За додатковою інформацією просимо звертатися:
063-617-97-50
044-286-26-70

Довідково:
Спостереження відбувається в рамках національної кампанії моніторингу ЗНО, учасниками якої є Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України, за сприяння Міжнародного фонду "Відродження", Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance) та Проекту «Об’єднаємось заради реформ» (UNITER).
 


Переглядів: 3355
Поширень: 0