Реконструкція лівобережної ділянки набережної, що розташована нижче мосту по вул. Соборній розпочалась 12 жовтня 2009 року у відповідності до Угоди, яка була підписана між Вінницькою міською радою та Благодійним фондом Петра Порошенка влітку того ж року. Ремонт цієї частини набережної не проводився більше 40 років. Фінансує проект Благодійний фонд Петра Порошенка. Попередня вартість робіт складає понад тридцять три мільйони гривень. Загальна довжина реконструйованої ділянки складатиме майже 700 метрів. Замовником будівництва є управління комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради.

Набережна Південного Бугу

Робочим проектом передбачається реконструкція берегоукріплення набережної на захисній дамбі, розчищення русла річки в районі острову Кемпа від центрального мосту до фабрики «Рошен», реконструкція мережі зовнішнього освітлення, проведення озеленення та благоустрою (облаштування ігрових майданчиків для дітей середнього та молодшого віку, встановлення лавок, урн, пергол). Будуть створені нові гідротехнічні споруди, що забезпечуватимуть безпеку набережної. Зовнішній вигляд набережної повністю зміниться і буде вписуватись в загальну концепцію благоустрою міста.

Окрім цього, передбачається будівництво нових сходів, огорож та їх облицювання гранітними плитами різної товщини. Для можливості проведення належного догляду за зеленими зонами набережної запроектована система автоматичного поливу з підземним розташуванням. Для забезпечення набережної світлом у темну пору доби її територія буде облаштована світильниками потужністю 100-150 Вт на опорах висотою від 4 до 7 метрів. Для архітектурного підсвічення окремих об\'єктів будуть використовуватись асиметричні прожектори з металогалогеновими лампами потужністю 100 Вт.

Також в руслі самої річки планується встановити фонтан, аналога якого в Україні ще немає. Попередня вартість проекту фонтану та робіт становить близько 11 мільйонів гривень. Директор фабрики «Рошен» Олександр Білик сподівається, що цей об\'єкт стане справжньою окрасою Вінниці.

Під час реконструкції використовуються будівельні матеріали, які виготовляють підприємства Вінниччини, субпідрядниками робіт виступають місцеві підрядні організації. Сьогодні виконуються роботи по влаштуванню підпірної стінки, яка дасть можливість розширити пішохідну зону, виконуються роботи і у воді (замив шпунта, водолазні роботи).

Вінницький міський голова Володимир Гройсман залишився задоволеним темпами реконструкції. «Я переконаний, що у наступному році вінничани матимуть один з найкращих фонтанів Європи. Окрім цього, комунікації, які будуть прокладені по дну річки Південний Буг в рамках реконструкції набережної, створять всі умови для того, аби згодом облаштовувати та впорядковувати острів Кемпа», - говорить мер міста.

Завершення будівельно-монтажних робіт планується на 30 вересня наступного року.


Переглядів: 12424
Поширень: 0