Про шляхи профілактики, запобігання захворювання на ці хвороби та уникнення пандемічної ситуації в області в ході понеділкової прес-конференції розповіли заступник начальника управління охорони здоров’я і курортів облдержадміністрації Василь Паненко, заступник головного державного лікаря санітарно-епідеміологічної служби у Вінницькій області Сергій Дабіжа і головний спеціаліст з терапії та організації сімейної медицини управління охорони здоров’я і курортів облдержадміністрації Світлана Швидюк.

Василь Паненко зазначив, що за даними Українського центру грипу у цьому епідемічному підсезоні (серпень 2010 – травень 2011 рр.) в Україні, і в тому числі на території Вінницької області циркулюватиме окрім вже не нового A-H1N1 сезонний грип A-H3A2, і грип групи Б – «Брісбен». Проте за його словами зараз немає ніяких підстав говорити про загрозу епідемії чи її спалах у найближчі місяці, враховуючи профілактику серед населення та вакцинацію серед населення.

Заступник начальника управління охорони здоров’я і курортів облдержадміністрації зауважив, що Вінницька область буде забезпечена вакциною на достатньому рівні. І до кінця цього тижня вакцина вже з’явиться в аптечній мережі. В цілому, на закупівлю вакцини проти грипу з обласного бюджету виділено 56 тис. грн., ще 440 тис. грн. виділено місцевими бюджетами районів. При цьому він відмітив, що у минулому році на Вінниччині було вакциновано лише 25 тис. осіб (більшість щеплень – 24 700 було зроблено за державний кошт, і лише 161 за власний рахунок).

«На жаль у нас не виробилася практика щеплень. Адже вакцинація найбільш ефективна коли прищеплено 80% населення, а так у нас формується лише локальний іммунітет. Проте людина, яка все-таки пройшла вакцинацію має набагато більше шансів уникнути захворювання, або перенести його у легшій формі без серйозних ускладнень, які часто супроводжують ці хвороби» - підкреслив Василь Паненко.

За словами головного спеціаліста з терапії та організації сімейної медицини управління охорони здоров’я і курортів облдержадміністрації Світлани Швидюк, - за рахунок обласного бюджету буде профінансовано вакцинацію осіб, що відносяться до груп ризику: медичних працівників, працівників аптечних установ, дітей старше 6 місяців з одним хронічним захворюванням, хворих на цукровий діабет, хронічний бронхіт, бронхіальну астму, серцево-судинні захворювання та онкологічні захворювання та ін.

Заступник головного державного лікаря санітарно-епідеміологічної служби у Вінницькій області Сергій Дабіжа розповів про наявні види вакцини в Україні, та умови, в яких вакцина повинна зберігатися. Крім цього він наголосив, що вакцинацію людина має проходити у лікарні.

Що ж до загальної статистики захворювання на грип та ГРВІ, то у порівнянні з минулим роком кількість захворівших зменшилася на 10 тисяч - 211 тисяч хворих за 9 місяців минулого року проти 201 тисячі за 9 місяців поточного.

Пам’ятайте – при появі симптомів захворювання необхідно обов’язково звернутися до лікаря.


Переглядів: 3289
Поширень: 0