Винахідники запевняють, що такий буханець коштуватиме не більше 1 грн 40 коп. Окрім того, зерно, оброблене за допомогою ноу-хау технології, дозволяє випікати хліб підвищеної харчової та енергетичної цінності.

"За допомогою винайденого нами агрегату, кожна зернина опромінюється під спеціальними інфрачервоними лампами і надалі спрямовується під потужні магніти, розташовані певним чином. Після того, як молекули зерна структуруються магнітами, воно надходить у камеру резонансу, де само себе починає розігрівати і "вибухає" із середини. Відтак зерно перетворюється на "порох" і з цієї маси потім випікається хліб без жодних розрихлювачів та домішок", - розповів Констянтин Космач.

За словами його сина Стефана, поки що агрегат існує лише у вигляді лабораторної моделі. Створення установки обійшлося винахідникам майже у 50 тисяч доларів. Проте "клонування" агрегату буде значно дешевшим - еквівалент 3-4 тис. доларів. Родина Космачів планує відкрити у місті експериментальну пекарню, аби випускати на район 20 тисяч буханок "соціального" хліба у день, оскільки щоденна потреба лише мешканців Тульчина становить 5 тисяч.

Починання винахідників підтримує міська влада. Міський голова м. Тульчин Валерій Весняний запевнив, що депутатський корпус підтримає проект винахідників. "Хліб - соціальний продукт, і для людей він має бути доступним за ціною. Відтак на чергову сесію міської ради буде винесено питання про передачу у власність науково-виробничому об\'єднанню приміщення для експериментальної пекарні - котельні, що колись належала військовій частині", - сказав міський голова.

Науково-виробнича лабораторія з енергоощадних технологій Костянтина та Стефана Космачів заснована у 2005 році. Наразі вони є авторами близько десятка унікальних проектів, що не мають аналогів у світі. Два із цих проектів - водонагрівач для проточної води та електроказан для опалення приміщень, що унікальні за конструкцією, - вже у широкому виробництві, мають весь пакет необхідних документів та патенти на винаходи. Два роки поспіль винахідники виходили у фінал та виборювали першість на Всеукраїнському конкурсі "Ярмарок ідей", організованому альянсом "Нова енергія України".


Переглядів: 6017
Поширень: 0