21 листопада Генеральною асамблеєю ООН оголошено Всесвітнім днем пам\'яті жертв дорожньо-транспортних пригод. Таке рішення зумовлене занепокоєнням урядів і міжнародних співтовариств щорічним зростанням кількості дорожньо-транспортних пригод. Адже, за даними ООН дорожні аварії в усьому свті - друга причиною смерті серед молодих людей у віці від 5-ти до 29 років та третя - серед людей у віці 30-44 років. В автопригодах щорічно гине приблизно 1,2 мільйони осіб, ще 50 мільйонів людей одержують травми або стають інвалідами. Якщо не вживати невідкладних заходів щодо поліпшення безпеки дорожнього руху, то до 2020 року в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, кількість людей, які гинуть внаслідок дорожньо-транспортних пригод, зросте на 80 %.

Україна щороку втрачає в ДТП близько 7 тисяч громадян, а тяжкість аварій у нас на порядок вища, ніж в інших розвинених країнах. До причин такого стану слід віднести і недостатню поінформованість населення щодо тих ризиків, які супроводжують їх на автошляхах. Певна частина наших водіїв і пішоходів занадто самовпевнені, ніби у кожного з них є такий оберіг, який може захистити від нещастя. Саме з цього коріння живиться неприпустима безпечність; зі свого боку, останнім часом нечуваних масштабів набула недисциплінованість учасників дорожнього руху, які не зважають на правила, написаних людською кров’ю. Пов’язано це з тим, що сьогодні гостро бракує моралі, людяності, толерантності, законослухняності, милосердя.

Під час проведення в Україні відповідних акцій та профілактичних заходів працівники Державтоінспекції будуть дотримуватися рекомендацій, що зазначені в резолюціях ООН. Особливу увагу буде надано наступним п’яти чинникам ризику:
- невикористання водіями ременів безпеки і дитячих утримуючих пристроїв;
- керування транспортними засобами в стані алкогольного або наркотичного сп\'яніння;
- їзда на мототранспорті без шоломів;
- порушення правил швидкісного режиму ;
- проїзд та перехід на заборонений сигнал світлофору .

Проведення подібних заходів свідчить про те, що відбувається еволюція в мисленні і зростає усвідомлення необхідності подальших зусиль з поліпшення безпеки дорожнього руху.

На Вінниччини у неділю в усіх храмах, з благословення його Високопреосвященства Сімеона, архієпископа Вінницького та Могилів – Подільського, пройдуть поминальні служби по загиблим в автопригодах.


Переглядів: 2802
Поширень: 0