Більше вінничан проявили себе у сфері вигадування імен новонародженим малюкам. На сьогоднішній день у рагзах зафіксований приріст майже у півсотні малят порівняно із аналогічним періодом минулого року. А тогоріч відбувся «бебі-бум» - на дві сотні малят більше ніж минулого року.

- Позитивна динаміка народжуваності розпочалася десь п’ять років тому, і щороку ми маємо на сотню, а то й дві, більше малят, ніж попереднього року, - пояснила заступник начальника рагзу Богдана Ліпа.

Перша хвиля цієї п’ятирічки завдала клопоту освітянам. Але педагоги не скаржаться, бо чим більше дітей – тим більше державних вакансій:
- Тільки за три роки в нас збільшилась кількість дітей в дошкільних навчальних закладах з дев’яти тисяч до 15 з половиною, тобто відбувся приріст на три з половиною тисячі, - відмічає начальник міського відділу освіти Володимир Буняк. - І відповідно, вперше в минулому році ми отримали приріст у школах на 362 школяра.

То ж Володимир Буняк припускає, що демографічна ситуація у місті нарешті стабілізувалася. І навіть називає таку «дитячу експансію» прекрасним результатом:
- Росте кількість дітей – росте кількість класів – і забезпечення вчителів робото. І ситуація покращується.

Самі ж батьки жартують, що поповнення у родині пов’язане із частими відключеннями світла у місті. Можливо, на популяцію лелек, які приносять малюків вплинула і глобальна зміна клімату.

Слід відмітити, що позитивна тенденція народжуваності співпадає у часі із введенням виплат державної єдиноразової допомоги по народженню дитини. Якраз п’ять років тому 1 квітня 2005 року запроваджена єдино разова допомога - вісім тисяч гривень, яку виплачували частинами. Зараз на першого в родині малюка через совбези виплачують частинами 12240 гривень, за другого – двадцять п’ять тисяч, за третього та послідуючих – п’ятдесят тисяч гривень.

Для довідки:
За кількістю населення Україна посідає 5 місце в Європі (після Німеччини, Італії, Великобританії, Франції) та 21 місце у світі. На її долю припадає 7,3% населення Європи i 1% населення Землі.


Переглядів: 3302
Поширень: 0