Сучасні соціокультурні умови молодіжного середовища сприяють вживанню молоддю наркотиків, нікотину, міцних алкогольних напоїв, раннім сексуальним зв\'язкам, що різко погіршує стан фізичного та психічного здоров\'я молоді. Гостро стоїть проблема репродуктивного здоров\'я, ранньої вагітності дівчат-підлітків. Фактори, які стають причинами невідповідальної та небезпечної сексуальної поведінки носять комплексний характер. Типовим для сучасного суспільства є акселерація й пов\'язаний з нею ранній початок сексуальних відносин. Так, якщо наприкінці ХІХ-го століття менархе починалися у 17 років, то наприкінці ХХ-го століття у деяких дівчат - вже з 10 років, а в середньому - з 13-14 років.

Упродовж двох десятиріч різко зросла кількість підлітків, які здобувають перший сексуальний досвід у 14-16 років. Акселерація у сполученні з лібералізацією сексуальних норм і стандартів поведінки спричинила зростання рівня вагітностей і батьківства серед підлітків.

Більшість молодих людей вступають у сексуальні відносини у підлітковому віці. Так, сексуальна активність 14, 15, 16-літніх дівчат-підлітків зросла вдвічі порівняно з цією ж віковою групою 15 років тому.

Ризик негативних наслідків ранніх сексуальних контактів підвищений, оскільки близько 35% перших сексуальних контактів здійснюються без застосування будь-яких контрацептивів.

Ситуація ускладнюється й тим, що підлітки досить часто хибно сприймають свій вік, оцінюючи насамперед його можливості для сексуального експериментування.

Проблема профілактики негативних соціальних явищ в молодіжному середовищі гостро стоїть не тільки в Україні. Першими усвідомили її наявність та необхідність щось робити лікарі та соціальні фахівці Америки та Європи. В Америці програми, основані на контрацепції, називаються Універсальним Статевим Вихованням (УСВ) і розглядають людську сексуальність з погляду біологічного, фізичного чи репродуктивного підходів, а також охоплюють питання контролю народжуваності, сексуально-активного стилю життя, абортів та захворювань у молоді. Метою програм УСВ автори визначили подання матеріалу об\'єктивно, не нав\'язуючи певних цінностей і дотримуючись морального нейтралітету. Наприклад, гомосексуальні стосунки розглядаються як нормальне явище, аналогічно як і інтимні статеві стосунки до і поза шлюбом. Універсальне Статеве Виховання, на думку авторів, повинне бути всеохоплюючим, між тим воно зовсім виключає моральний вимір сексуальності, ігноруючи моральну оцінку окремих її аспектів.

Час довів, що повністю копіювати та наслідувати закордонний досвід профілактики негативних соціальних явищ не варто. Тому на Вінниччині реалізується проект, підтриманий Грантом Президента України «Інноваційні методи профілактики негативних соціальних явищ та захворювань, що передаються статевим шляхом серед молоді та підлітків», який допоможе і фахівцям, які займаються цією проблемою удосконалити свої професійні навички, і безпосередньо, підліткам та молоді зробити правильний вибір.

Перед початком проекту було проведене дослідження, для того щоб мати об‘єктивну інформацію від самих молодих людей, розуміти їх потреби та очікування. Анкета також була розроблена з метою привернути увагу молодої людини до інформації та заставити її замислитись. Була охоплена категорія школярів, учнів ПТУ, студентів ВНЗ всіх рівнів акредитації, віком від 12 до 20 років. За результатами анкетування на першому етапі відбулись спеціально розроблені інтерактивні лекції та тренінги в навчальних закладах, які були сприйняті позитивно не тільки підлітками а й учителями, викладачами та соціальними працівниками. Третім етапом став творчій конкурс «Я обираю життя без наркотиків», «Я обираю життя без алкоголю», «Я обираю життя без СНІДу», «Я обираю життя без абортів», «Я обираю безпечне кохання», завдяки якому молоді люди зможуть самі вирішити для себе і переконати своїх друзів, в тому, що здоровий спосіб життя – це дійсно круто.

Заходи реалізовувались в тісній співпраці з обласним управлінням сім‘ї та молоді обласної державної адміністрації.


Переглядів: 3059
Поширень: 0