Педагоги та психологи, люди з інвалідністю, а також батьки дітей з психофізичними вадами обговорювали шляхи гуманного та свідомого відношення до народження та виховання дітей з фізичними та психологічними вадами.

Щороку майже півсотні вагітних жінок Вінницької області переривають вагітність через те, що під час обстеження дізнаються про вади розвитку майбутньої дитини. Десятки матерів, народивши дитину із патологією, відмовляються від неї, залишаючи у пологовому будинку. Проте, як засвідчив досвід учасників круглого столу, народжувати таких дітей, їх виховувати та давати шанс досягти життєвого успіху, не так важко, як здається на перший погляд.

Упродовж трьох місяців з січня по березень 2011 року Вінницька міська громадська організація соціального розвитку та становлення окремих мало захищених категорій «Паросток» за фінансової підтримки Національного демократичного інституту Міжнародних Відносин реалізовує проект «Життя вище за вади здоров\'я». У рамках проекту психологами та лікарями-генетиками проводяться бесіди із майбутніми матерями, які, дізнавшись про можливі вади ще ненародженої дитини, бажають залишити його у пологовому будинку. За словами директора Вінницького міського центру соціальних служб для дітей, сім\'ї та молоді Світлани Сулімової, упродовж минулого року із чотирьох матерів, які хотіли відмовитися від своїх малюків, троє залишили немовлят у своїх сім\'ях. «Я вважаю, що це є великим досягненням, і працюючи у такому напрямку й надалі кількість матерів, які є потенційними «відмовницями» буде зменшуватися, а дітки зростатимуть у своїх родинах», - говорить Світлана Сулімова.

Як повідомила голова МГО «Паросток» Ірина Саранча, на сьогоднішній день дуже важливим є відношення суспільства до дітей з психофізичними вадами. «Дуже часто причинами того, що батьки відмовляються від дітей з вадами, є або відсутність можливості виховувати таких дітей, або ж, нерідко, хибна думка про те, що люди насміхатимуться над цією родиною, неадекватно поводитимуться тощо, - говорить Ірина Саранча. - Своїм власним досвідом ми доводимо, що із фізичними та психічними вадами можна жити, навчатися, розвиватися, створювати сім\'ї та радіти життю».

Під час круглого столу відбулась презентація плакатів та буклетів із історіями сімей, які виховують дитину з психофізичними вадами, але попри це вважають себе щасливими. «У подальшому ми плануємо розробити соціальні ролики, які будуть презентовані у пологових будинках, аби майбутні матері, які дізналися про патологію свого ненародженого маляти, не позбавляли його життя, а після народження зігрівали турботою, ласкою і любов\'ю», - каже Ірина Саранча.


Переглядів: 3337
Поширень: 0