Підсумки роботи архітектурної галузі за 2010 рікНа ключових аспектах роботи управління містобудування та архітектури облдержадміністрації у 2010 році акцентував увагу начальник управління, головний архітектор області, кандидат архітектури Cергій Царенко в ході прес-конференції 22 лютого. За його словами, основні галузеві завдання – це забезпечення реалізації державної політики у сфері містобудування та архітектури на території області; аналіз стану містобудування, організація розроблення, проведення експертизи і забезпечення затвердження генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації (крім обласного центру); координація діяльності суб’єктів містобудування щодо комплексного розвитку територій, забудови населених пунктів та ін.

Він зазначив, що управлінням розпочато використання цифрових містобудівних карт, виконаних у складі Схеми планування території Вінницької області, для формування базової кадастрової інформації з вихідних даних для проектування розвитку регіону, розміщення окремих об’єктів містобудування. Всього протягом минулого року управлінням надано 95 містобудівних кадастрових довідок для розроблення містобудівної документації, забезпечено експертизою 143 містобудівних документи для розміщення об’єктів містобудування. За звітний період погоджено 73 проекти, надано 125 дозволів на топографо-геодезичні вишукування. Протягом року також погоджено 43 архітектурно-планувальних завдання.

Серед ключових заходів минулого року варто відмітити виїзну методично-консультативну нараду Мінрегіонбуду України щодо розробки регіональних програм будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки і з питань архітектурно-містобудівної діяльності. На підставі методичних рекомендацій Мінрегіонбуду України, за поданням управління, Вінницька обласна Рада 30 червня затвердила Комплексну регіональну програму будівництва житла на 2010 р. і Регіональну цільову програму будівництва (придбання) доступного житла у Вінницькій області на 2010-2017 роки. Фактично в області здійснено перші кроки для підтримки архітектурного фаху в період економічної кризи.

У контексті наукової роботи галузі варто зазначити, що за розпорядженням голови облдержадміністрації до щорічного обласного конкурсу «Людина року» включено спеціальну номінацію «Архітектор». Званням «Людина року» було відзначено архітектора, директора Вінницького філіалу інституту «НДІпроектреконструкція» Рекуту О.С.

За участю науковців Вінниччини та Києва та за підтримки обласного краєзнавчого музею відбувся другий обласний семінар «Дні архітектурної науки пам’яті Антонія Крейчі», що вже традиційно проводиться до 30 січня – Дня народження головного архітектора області 1945-1975 рр. Також відбувся комплекс заходів із відзначення на Вінниччині 150-річчя з дня народження видатного зодчого Г.Г.Артинова.

«Так проведено виставку «Вінниця очима Артинова, Артинов очима вінничан», відкрито оновлену пам’ятну дошку на вул. Архітектора Артинова. Крім цього відкрито паркову скульптуру-пам’ятник Григорію Артинову та презентовано бібліографічний покажчик публікацій «Творець архітектурної історії Вінниці початку ХХ століття», пов’язаних із ім’ям Артинова» - підкреслив Сергій Царенко.

Що ж до планів на рік поточний, то планується завершення Схеми планування території області (обов’язковий на даний час розділ із цивільного захисту населення не передбачався початковим завданням на розробку і не був профінансований у 2010 р.); розгортання заходів обласної Комплексної програми підтримки та популяризації архітектурної діяльності. Не менш важливими є реалізація повноважень із урахуванням потреб підвищення рівня інформаційно-дозвільної роботи для інвесторів і змін законодавства у сфері містобудування. Зокрема, активізація розроблення та оновлення містобудівної документації, особливо генеральних планів населених пунктів, і продовження роботи з містобудівною кадастровою інформацією області.


Переглядів: 3291
Поширень: 0