На початок минулого року на обліку у службі у справах дітей Вінницької міської ради таких діток перебувало більше 130, а вже наприкінці 2010-го - 85. В той же час на державному рівні кількість дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, навпаки зростає -у 2007 їх нараховувалось понад 930 тисяч, а у 2010 кількість зросла до 1 млн.300 тисяч діточок.

Другий рік поспіль дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, а також тими хлопчиками та дівчатками, чиї батьки не забезпечують належних умов проживання та виховання, опікується не лише служба у справах дітей Вінницької міської ради та інші відповідні служби. У відповідності до розпорядження міського голови Володимира Гройсмана, за кожним із управлінь Вінницького муніципалітету закріплено по декілька таких дітей. Представники управлінь та відділів органів місцевого самоврядування систематично здійснюють контроль за тим, чи виконують батьки обов\'язки по вихованню дітей, здійснюють нагляд за станом здоров\'я малечі, яка виховується у сім\'ї, що опинились у скрутному становищі тощо. «Такі кроки дозволили охопити більшу кількість дітей, які зростають у складних життєвих обставинах та подарувати малечі турботу, тепло та увагу», - зазначив начальник відділу у справах дітей Вінницької міської ради Сергій Іщенко.

За словами Сергія Іщенко, у обласному центрі досить активно проводиться робота щодо запобігання ранньому сирітству, забезпечення розвитку та ефективного функціонування сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. «В останні роки особлива увага приділяється саме влаштуванню дітей, позбавлених батьківського піклування, до рідної сім\'ї, - говорить начальник відділу у справах дітей. - Так, протягом 2008 - 2010 років 19 дітей повернуто біологічним батькам, в той час як раніше перевага надавалась тільки усиновленню».

Крім того, у порівнянні із 2009 роком кількість дітей, позбавлених батьківського піклування також поступово зменшується. Якщо у грудні 2009 року на обліку перебувало майже 350 дітей цієї категорії, то вже на кінець грудня 2010 їх кількість зменшилась до 300. Цьому сприяла робота по влаштуванню дітей із державних та недержавних закладів до рідної сім\'ї та до усиновителів; реінтеграція новонароджених малюків, від яких відмовились батьки, у сімейне оточення тощо. Відтак упродовж 2010 року до сімей біологічних батьків було повернуто 12 дітей, передано під опіку понад 40 діток. У 2011 році створено дві прийомні сім\'ї, до яких передано двоє малюків на спільне виховання та проживання. Загалом у Вінниці функціонує шість прийомних сімей, в яких виховується восьмеро діток, ще семеро - у дитячих будинках сімейного типу.


Переглядів: 3723
Поширень: 0