– так сказав Василь Поліщук, начальник УМВС у Вінницькій області, перед останньою колегією УМВС.
Те, що раніше відбувалось у великих містах із загарбанням землі та комунального майна, нині впевнено переповзає на периферію, кажуть правоохоронці.

Нашумівшою стала історія з "приватизацією" оздоровчого табору у Літинському районі. Керівництво тамтешньої райради віддало його у власність київській фірмі. Наразі відносно посадових осіб Літинської райради порушена криманальна справа.

- Цей шматок землі - дуже ласий, знаходиться у привабливій зоні. Тому на нього й накинули оком у свій час підприємці, - розповідає Юрій Черкес, начальник ВДСБЕЗ УМВС області. - У результаті цього заподіяно шкоду державі і бюджету на суму 10,7 млн. грн. Під цим табором відпочинку знаходиться 2,3 га землі. Тож порушення законодавства можна віднести як до земельних, так і до порушень в бюджетному законодавстві.

У Гайсинському районі одна сільська рада видала підприємцю документи на право власності на землю площею 15,7 га. Там було ухвалено незаконне рішення, каже Юрій Черкес, землю передали підприємцю в користування безоплатно. В результаті місцевий бюджет недорахувався більше мільйона гривень. За словами Юрія Черкеса, відносно посадових осіб сільради також порушена кримінальна справа.

Ще один випадок "прихватизації" - у Немирівському районі. Там всупереч чинному законодавству майже 4 гектари землі сільрада передала чотирьом фізичним особам.
- виготовили незаконне рішення без розгляду сесії, - пояснює Юрій Черкес.
І це далеко не всі випадки. Схеми давно відпрацьовані і використовуються по усій Україні: фіктивні документи, сфальсифіковані рішення, судові ухвали. "Допомагають" і третейські суди.
- Інколи самі ж власники землі не знають, що відносно їхнього майна вирішується питання в тому чи іншому суді, - пояснює правоохоронець. - А потім те ж колективне підприємство чи підприємство іншої форми власності дізнаються, що їхня земля - вже не їхня...

Водночас Юрій Черкес констатує, що апетити зловмисників збільшуються з кожним днем. Чому? Бо той, хто вже знає, що на землі і майні можна заробити в десятки разів більше, ніж вклав, спробує покращити свій бюджет ще і ще раз.
- Інколи діють через підставних осіб, щоб не фігурувати особисто, - зауважує правоохоронець. - Тобто ті, хто ці схеми впроваджує, деколи залишаються поза дією закону. Оскільки у випадках, коли є порушення, фігурують зовсім інші особи - виконавці.

Цитата з архіву "Міста"
- Можете називати це коньком Луценка, як завгодно. Але, якщо у Київскій області нещасний задрипаний депутат сільради з під Василькова два гектари землі продає за 450 тисяч хабарів, порахуйте, який взагалі оборот тіньового продажу землі в Україні!
Міністр МВС Юрій Луценко під час перебування у Вінниці


Переглядів: 3111
Поширень: 0