Голова облдержадміністрації занепокоєний негативним впливом алкоголізму, наркоманії та паління на здоров’я населення і особливо дітей та молоді. На цьому він наголосив на засіданні колегії облдержадміністрації з питань протидії пияцтву та наркоманії, що відбулась у Літині 29 квітня. Губернатор закликає мобілізувати усі сили суспільства на боротьбу з шкідливими звичками та активніше популяризувати переваги здорового способу життя. Микола Джига підкреслив, що збереження здоров’я і життя громадян, забезпечення особистої безпеки людини, - найперше завдання керівників різного рівня, а тому вимагатиме конкретних заходів зі стабілізації ситуації.

Україна демонструє найшвидші темпи зростання ринку продажів спиртних напоїв та невтішне лідерство з дитячого алкоголізму, повідомила на засіданні колегії начальник управління охорони здоров’я Лідія Діденко. За останні десять років пивна залежність зросла в 10-12 разів, а тільки протягом двох останніх років рівень споживання алкоголю на душу населення виріс на 40%. Лікарі також констатують, що у понад половини сільських жителів діагностують глибокі форми алкоголізму.

Медики Вінниччини вперше стикаються з дитячим алкоголізмом. У стані алкогольного сп’яніння до обласної дитячої лікарні у минулому році потрапило 13 дітей, половина з них 10-14 років. Проте адміністративних важелів впливу для обмеження продажу спиртного неповнолітнім бракує, скаржаться медики.

Захистити дітей від близької спокуси пропонують у Верховній Раді. Народний депутат Віктор Корж, який взяв участь у засіданні колегії, повідомив, що у проекті закону №8404, зареєстрованому в квітні цього року, пропонується законодавчо регламентувати відстань від найближчої точки продажу алкогольних напоїв до навчального закладу. Також документ передбачає розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо обмеження продажу спиртних напоїв та тютюнових виробів, а також заборону торгівлі алкоголем на автозаправках.

Проблема зловживання спиртним, зазначив голова облдержадміністрації Микола Джига, не лише соціальна, але й політична. «Держава втрачає тисячі людей, переважно молодих, продуктивних, які повинні працювати, народжувати і виховувати дітей. Це – наші резерви. А натомість держава витрачає мільйони на їх утримання», - наголосив він.

Боротьба з «зеленим змієм» актуальна не лише для медиків. Кожна третя пожежа з летальними наслідками не обходиться без спиртного, а більше половини водіїв, які порушують правила дорожнього руху, перебували у нетверезому стані.

«Проблема збереження здоров’я і життя людей, особистої безпеки сьогодні виходить на перший план. Пріоритет влади – працювати на попередження негативних явищ. Ви повинні цю політику реалізовувати через ті владні повноваження, якими вас наділено. Ви повинні навести порядок в своєму домі», - звернувся голова облдержадміністрації до керівників виконавчої влади на місцях.

Губернатор наказав відповідально поставитись до виконання заходів антиалкогольної програми та додав, що робота «для годиться» не припустима. «Ми зібрались сьогодні не ради красного слівця, не для «галочки», не буде так, що поговорили і забули, це не буде забуто. Ми будемо вимагати виконання поставлених завдань. Адже багато залежить від нас», - підсумував Микола Джига. 


Переглядів: 3097
Поширень: 0