Вікно це не віртуальне, а цілком реальне і знаходиться воно в офісі наймолодшого в Україні Генерального Консульства Республіки Польщі - у Вінниці. Через нього наші земляки отримують візи для поїздок країнами Західної Європи. Виїздять українці у різних справах, але найчастіше, як з’ясувалось, у пошуках роботи. «Як часто ви буваєте в країнах Шенгенської зони?», – запитали у тих, хто стоїть у черзі до омріяного вікна.

– Не часто. Один раз на рік. Їжджу на роботу. Там краще проживання, побут і зарплатня вища.
– Що вас там приваблює?
– Добре платять.

А ще понад 2 тисячі мешканців Вінницької, Хмельницької і Житомирської областей, об’єднаних в єдиний консульський округ, отримали, так звану «Карту поляка», котра значно розширює права етнічних поляків, але громадян України у сусідній державі.

Журналісти запитали Генерального консула у Вінниці Кшиштофа Свідерека, чи відчуває він себе хранителем «Вікна до Європи».

«Себе особисто таким, звичайно, не відчуваю, але та діяльність, котру провадимо ми, губернатор Вінниччини, голова обласної ради, мер міста, скерована у європейському напрямку. Ми разом відчиняємо вікна до Європи. І цілком реально. З листопада минулого року маємо, наприклад, чартерне авіасполучення Вінниці і Лодзя. А далі – в будь-який порт світу. Це полегшує українсько-польські і українсько-європейські зв’язки», - сказав він.

Але зближення відбувається не лише географічне, а й ментальне. За участі Генерального Консульства у Вінниці не перший рік відбувається яскраве театралізоване святкування Днів Європи.

«Організація цих свят дозволяє усім, хто бажає стати ближчим до Європи, познайомитись з культурою її народів. Цього року наше консульство також бере активну участь святі. Це, зокрема, представники міста Кельце. Хочемо запропонувати вінничанам вуличний театр і польський цирк, послуги туристичних організацій», - сказав Свідерек.

Українсько-польським контактам надають велике значення як урядові польські установи, так і громадські організації. Вони здійснюють культурний обмін з представниками польських національних товариств, допомагають у вивченні польської мови, вшановують визначні постаті польської історії, котрі мають стосунок до Вінниччини.

Пан консул нагадав, що на відзначення особливо дружніх стосунків між центральним Поділлям та польськими воєводствами цього року саме у Вінниці відбулись заходи з відзначення Х Всесвітнього Дня полонії, в яких взяв участь маршалок польського сейму Богдан Борусевич.

Отож, вінницьке вікно до Європи відкрито якнайширше і в ньому весело дихає свіжий травневий вітер.


Переглядів: 3583
Поширень: 0