«А ви знаєте, що графіті – поза законом?» - перше, що сказав Олександр, коли його запитали про перемогу у Києві. Річ у тім, що якщо людина цим займається і творить, то хизуватись своїм творінням зовсім не доводиться. Бо розписування стін карається законом. Проте це не зупиняє вінницьку молодь брати участь у київських фестивалях.

Не так давно під аркою Дружби народів, що в Києві, другого липня проходив фінал всеукраїнського графіті фестивалю "UPстену". На ньому від Вінниці виступив Олександр (прізвище не вказано із зазначених вище причин). Він зайняв 10 місце з-поміж 16-ти учасників.

Для усіх конкурсантів були однакові умови: загальна тема «сильна Україна», 10 балончиків з різними кольорами і дерев’яний щит розміром два на три метри. Ніяких трафаретів чи заготовок і п’ять годин на роботу. Що за словами вінничанина не зовсім правильно, бо обмежувати творчу натуру неможна.

- Якщо мені не подобається, то я просто не берусь за це, - пояснює він. – А сюжетом обрав наш малий герб. Не можу точно сказати в якому стилі він виконаний, бо це індивідуальний задум та виконання.

Хтось з конкурсантів малював козака, хтось пароплав, що пливе в далечінь, хтось кита, а хтось червоне місто на синьому фоні, яке, до слова, і стало переможцем. Його виконавці - команда "89" з Києва малюватиме графіті на одному з будинків Хрещатика.

У Олександра попередні «проби балончика» були в Одесі і у рідному місті. Та й індивідуальні інтер’єрні замовлення він виконує, адже за фахом художник. На запитання «чи погодився б ти зробити місто гарним за невеликі кошти?» він відповів «так». Але з песимізмом зазначає, якщо у нас розписів і гарних куточків мало, то може й вони нікому не потрібні?

Чи захотіли б ви прикрасити свій будинок графіті? Та й взагалі графіті це мистецтво чи просто розпис стін?

 


Переглядів: 3592
Поширень: 0