Про це свідчать результати моніторингу громадської ініціативи "Європа без бар\'єрів" (ЄББ), пише "Комерсант-Україна".

Моніторинг проводиться з 2006 року. Громадян опитують на виході з дипустанов країн-членів Євросоюзу, які входять у шенгенську зону, і візових центрів. За результатами опитування складено рейтинг адекватності вимог консульств при видачі віз.

Найбільш різкі зміни продемонструвала Литва, посольство якої традиційно вважалося лояльним до громадянам України. У 2010 році Литва займала 2-е місце в рейтингу, але потім консульство країни фактично припинило видачу багаторазових віз, - і тепер ділить із Чехією 14-15-е місця списку.

Традиційно недружніми до українців залишається Греція (17-е місце), насамперед через консульство у Маріуполі.

"Торік тільки 45% тих, хто подав документи в це консульство, отримали візи. Це абсолютний антирекорд! Цього року показник виріс до 57%, але й це не дуже втішно", - сказав експерт ЄББ Володимир Кипень.

У Іспанії, Італії та Португалії (16, 18, 19-е місця) показник відмов нижчий, але вони вимагають від заявників величезний пакет документів, перекладених на національні мови або в низці випадків на англійську, що багаторазово збільшує витрати на візи.

Антирейтинг очолила Бельгія, де експерти констатували безліч проблем, у тому числі недотримання внутрішнього законодавства ЄС.

Кореспондент газети переконався, що співробітники бельгійського консульства порушують положення візового кодексу (ВК) ЄС, відмовляючись призначати заявникам співбесіди в посольстві й направляючи усіх до комерційного посередника – у візовий центр.

А найбільш масовим порушенням законодавства ЄС є штучне заниження рівня віз, що видаються.

Так, ст. 24 ВК ЄС зобов\'язує консульства видавати багаторазові візи терміном від 6 місяців до 5 років за умови позитивної візової історії заявника.

"Останнім часом консульства почали безпідставно видавати короткострокові візи на три дні замість річних", - стверджує голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Особливо частими стали випадки видачі "псевдо мультивіз" – багаторазових віз терміном дії в один місяць, тиждень або навіть декілька днів.

За неофіційним даними ЄББ, консульства практикують масову видачу "псевод мультивіз", завищуючи статистичні показники своєї роботи. Так, у Литви, Словенії, Португалії і Бельгії від 86% до 100% багаторазових віз видані на термін менший півроку (більша частина з них – до місяця).

У низці дипустанов уже пообіцяли виправити недоліки в роботі. Тим часом МЗС ініціював переговори про візову лібералізацію із країнами Євросоюзу.


Переглядів: 2224
Поширень: 0