З 1 жовтня у зв\'язку з черговим підвищенням розміру прожиткового мінімуму, встановленого Законом "Про Державний бюджет України на 2011 рік", підвищуються розміри пенсійних виплат, повідомили у Міністерстві соціальної політики України.

Прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність, з 1 жовтня збільшується з 764 грн до 784 грн, пише ЛІГАБізнесІнформ.

У зв\'язку з цим буде проведений черговий перерахунок пенсій і надбавок і підвищень до пенсії, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму. Зокрема, мінімальний розмір пенсії за віком, пенсії з нагоди втрати годувальника на одного утриманця з 1 жовтня складе 784 грн, Мінімальна пенсія після втрати годувальника на двох утриманців - 940,80 грн, на трьох і більше - 1176 грн, шахтарі, на яких поширюється дія Закону "Про підвищення престижності шахтарської праці", в жовтні отримають пенсію в розмірі не менше 2352 грн.

Мінімальний розмір пенсії інвалідам війни і учасникам бойових дій (без урахування пенсій за особливі заслуги) з 1 жовтня складе: для інвалідів I групи 1881,60 грн, II групи - 1685,60 грн, III групи - 1489,60 грн, для учасників бойових дій - 1293,60 грн.

Крім того будуть також підвищені: надбавки, підвищення, додаткові пенсії та інші виплати, розмір яких обчислюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму (підвищення до пенсії ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія потерпілим внаслідок чорнобильської катастрофи, надбавки до пенсії донорам, пенсії за особливі заслуги).

Як відомо, з 1 жовтня набуває чинності Закон "Про заходи по законодавчому забезпеченню реформування пенсійної системи", яким внесені зміни в порядок числення пенсії за віком. Так, для встановлення пенсії за віком в розмірі не менш прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, чоловікам необхідно мати не менше 35 років страхового стажу, а жінкам - 30 років.

Числення надбавки до пенсій за наднормативний стаж проводиться також з урахуванням цих норм. Але це положення не торкається вже призначених пенсій.

Ці пенсії як і раніше будуть перераховані з урахуванням мінімального страхового стажу у чоловіків 25 років, а у жінок - 20 років.

Як повідомлялось, пенсійний фонд України в 2011 році може недоотримати 10-15 мільярдів гривень запланованих доходів, що ставить під загрозу виплату пенсій на початку 2012 року.


Переглядів: 2265
Поширень: 0