Верховна Рада має намір зобов’язати інтернет-провайдерів обмежувати вільний доступ до веб-сайтів або їх частин, визначених Нацкомісією з моралі як еротичні.

За прийняття у першому читанні відповідного законопроекту № 7132 проголосували 276 депутатів при мінімально необхідних 226.

Зокрема, проект закону передбачає внесення низки змін до закону Про захист суспільної моралі.

Він передбачає також зобов’язання інтернет-провайдерів за рішенням суду протягом доби забезпечувати технічними засобами видалення з національного сегменту інтернету інформації, яка шкодить суспільній моралі.

У разі розміщення подібного контенту за межами України пропонується зобов’язати провайдера надійно блокувати доступ до нього.

Крім того, Рада має намір заборонити у телевізійних і радіопрограмах (окрім каналів з обмеженим доступом) з 06:00 до 23:00, а також у рекламі, мобільному контенті, комп’ютерних іграх, ЗМІ, орієнтованих на дітей, фільмах без обмеження глядацької аудиторії демонструвати померлих або тяжко поранених, акти вандалізму, а також позитивну оцінку насильства (порушення цієї норми може бути причиною для анулювання ліцензії телерадіокомпанії).

Законопроект також передбачає введення профілактичних заходів для боротьби з негативним впливом на дітей продукції, що завдає шкоди суспільній моралі.

Зокрема, Рада має намір забезпечити держзамовлення на розробку і поширення спеціалізованого устаткування з функцією батьківського контролю за змістом телепрограм, а також устаткування по обмеженню доступу дітей до еротичної інформації в телекомунікаційних мережах, впровадження критеріїв класифікації комп’ютерних ігор залежно від віку споживачів.

Окрім цього, проект закону передбачає зобов’язання інтернет-провайдерів, що надають доступ до мобільного контенту, забезпечувати споживача засобами обмеження дітей до еротичного мобільного контенту.

Депутати також пропонують створити Єдину спеціалізовану інформаційно-телекомунікаційну систему даних щодо стану суспільної моралі, фінансування якої має здійснюватися з державного бюджету.

Розпорядником цієї системи передбачається призначити Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі, а доступ до неї безкоштовно повинен надаватися правоохоронним органам.

Як повідомлялося, інтернет-асоціація України вважає технічно неможливим обмеження інтернет-провайдерами вільного доступу до веб-сайтів або їх частин, визначених комісією з моралі як еротичні.
 


Переглядів: 2441
Поширень: 0