"НАРОДНІ ПРОДУКТИ": ціна необмежена

Вже з 4 лютого граничні торгівельні надбавки на найпопулярніші продовольчі товари у Києві можуть бути скасовані. Про це свідчить відповідний проект розпорядження КМДА.

Результатом прийняття документу може стати різкий стрибок цін на хліб, крупи, макарони, масло, яйця, молоко, сметану, сири, варену ковбасу, курку та ін. Причина появи документу – скарги гравців ринку, яких не влаштовує обмеження у націнках. Загалом, за прогнозами експертів, продукти у 2012 році можуть подорожчати майже на 8%. Джинси motorland.ru Джинси можуть подорожчати вдвічі

ДЖИНСИ І СОРОЧКИ: подорожчають удвічі

Через несприятливі погодні умови та різке зростання попиту на бавовняні вироби, ціни на бавовну виростуть в два з половиною рази до кінця 2012 року. Таку думку висловив директор Інституту досліджень та розвитку Східно-Європейських країн Андрій Істевич.

За словами експерта, у Британії, Німеччині та Сполучених Штатах Америки бавовна конкурує в рейтингу найбільш популярних капіталовкладень із золотом. Про те, що одяг з коттона подорожчає в два-три рази говорили неодноразово. Приміром, фінансист Майкл Блумберг влітку минулого року запевняв, що підвищувальний тренд є безперечним. Також в нетлінність бавовни вірить і найбільший маніпулятор ринків - Джордж Сорос.

БЕНЗИН: подорожчає спочатку на 20 копійок, а потім - ще

В Україні набув чинності закон про підвищення акцизів на паливо, що призведе, за прогнозами фахівців, до подорожчання імпортного бензину на 20 копійок, а дизелю - на 60. Відповідно до закону, нові акцизи почали діяти з 1 січня, попри те, що сам закон був опублікований в офіційному виданні Ради "Голос України" лише 13 січня.

Це може бути не останнє підвищення вартості бензину, застерігають експерти. Глобальне подорожчання цін на нафту може спровокувати Іран. Так, зупинка Іраном експорту нафти може викликати 20-30% зростання світових цін на нафту, що в свою чергу, за словами експертів, призведе до подорожчання бензину, зокрема і в Україні.

Нагадаємо, за минулий рік найпопулярніша марка бензину А-95 подорожчала на 31,3% (2,45 грн за літр), а дизпаливо — на 35,5% (2,54 грн за літр). Основною причиною подорожчання було зростання світових цін на нафту.

АВТОМОБІЛІ: акцизи підвищилися на 9%

Як відомо, Верховна Рада підвищила акциз на паливо на 9%, на стільки ж у середньому піднялися і акцизи на автомобілі. В самих автосалонах цінники змінювати поки не поспішають, розпродають транспорт, завезений торік.

"Якщо підвищуються податки, то автоматично зростає контрабанда і бюджет не отримує нічого. На сьогодні існує 14 абсолютно законних схем ухилення від сплати при купівлі автомобіля", - зазначив гендиректор Асоціації автоімпортерів України Олег Назаренко.

ЗАКОРДОННИЙ ПАСПОРТ: плюс 60 гривень

З 1 січня 2012 року в Україні подорожчало стандартне оформлення закордонного паспорта. Нещодавно Кабмін видав постанову, якою затверджується новий прайс послуг МВС. Серед іншого з нового року підрозділи Державної міграційної служби (ДМС) будуть стягувати за стандартне оформлення та видачу паспорта для виїзду за кордон (протягом 30 днів) 87,15 гривень, тобто майже в чотири рази більше, ніж зараз (23,38 гривні за послуги двох підрозділів МВС). А значить замість нинішніх 343 гривень за такий паспорт українці заплатять 407.

Що стосується оформлення термінових паспортів (за 10 днів або за 3 дні), то, як пояснили в ГМС, через два місяці послуги МВС подорожчають вдвічі.

ЦИГАРКИ ТА АЛКОГОЛЬ: дорожче на 10-15%

Наприкінці минулого року Верховна Рада проголосувала за збереження в Податковому кодексі підвищених ставок акцизу на спирт, алкогольні напої і сигарети. Підвищення акцизів автоматично спричинить ріст цін на алкогольні напої й тютюнові вироби.

Так, з 1 січня акцизи на тютюнові вироби зросли на 15%. На алкогольну продукцію та спирт – на 8,9%. Подорожчання цієї продукції не відбулося з перших чисел нового року через те, що роздрібні мережі поки розпродають залишки товару минулого завозу.

КОМУНАЛКА: плюс 30-50%

Експерти вважають, що заяви Кабміну про те, що тарифи на газ і тепло не виростуть - популізм. У 2012 році комунальні послуги в Україні подорожчають на 30-50%, переконаний директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

"Однозначно буде підвищення тарифів. Я його до кінця року прогнозую у межах 30%. Йдеться про тарифи на опалення. Звичайно, зараз уряд говорить про те, що він нічого піднімати не буде. І у НКРЕ казали, що підвищення не буде. Але зрозуміло, що це передвиборча заява. Але, думаю, підвищення тарифів на газ теж буде десь на 30%, а на комунальні послуги - на 30-50% по Україні", - сказав він, передає Gazeta.ua. Наразі ж, вважає Марунич, поточні тарифи роблять систему нежиттєздатною.

МЕТРО: киянам дорікають збитковістю

Наприкінці минулого року голова КМДА Олександр Попов повідомив, що "Київський метрополітен" за перше півріччя 2011 року має збиток 123 млн грн, а КП "Київпастранс" 80 млн грн.

Заступник Голови КМДА Руслан Крамаренко пояснив Попову, що збитковість буде постійно з\'являтися у метрополітені і "Київпастрансі" доти, поки місто не почне компенсувати різницю в тарифах цих підприємств. "Тобто, необхідно встановити тариф на рівні економічно обґрунтованого, а не того, який є сьогодні. Тоді у фінансовій звітності цих підприємств не буде збитків", - запевнив Крамаренко.

Раніше Попов заявляв, що в Києві вартість проїзду на метро підвищуватися не буде.

ТЕЛЕФОН: подорожчає, але трохи

У 2012 році можливе незначне підвищення тарифів на фіксований зв\'язок, повідомив глава правління "Укртелекому" Георгій Дзекон. Він додав, що зараз це питання розглядається спільно з Нацкомісією з питань регулювання зв\'язку (НКРС). В той же час, Дзекон підкреслив, що "Укртелеком" не збирається відмовлятися від дротяного радіо ("брехунця").

"Припускаємо зробити на нульовому рівні рентабельності - за рахунок різних механізмів, у тому числі підвищення тарифів, передачі на аутсорсінг певних компаній, які працюють на цьому ринку", - відмітив він.

Як повідомлялось, попереднє підвищення тарифів на фіксований телефонний зв\'язок відбулося 1 травня 2011 року. Тоді абонплата зросла на 10% для телефонів без погодинної оплати і на 25% - для телефонів з погодинною оплатою. Що дорожчати не буде? "Укрзалізниця" запевнила, що квитки на міжнародні потяги цьогоріч не подорожчають. Окрім того, не підвищаться ціни на проїзд в електричках.

А ще депутати здешевили VIP-автівки - зменшили мито на автівки з об\'ємом двигуна більше 3000 кубів, щоправда це навряд чи порадує пересічних українців. Експерти з нерухомості запевняють, що немає передумов для зростання цін на житло у столиці. Не буде підстав і для подорожчання хлібу, цукру та олії, заспокоюють в уряді. Що ж, поживемо - побачимо.
 


Переглядів: 2549
Поширень: 0