Актуальність теми не залишила байдужою елітну давоську публіку. На круглому столі, організованому Фондом Віктора Пінчука, був аншлаг. Модерувала дискусію донька подружжя Клінтонів Челсі. А одним із найголовніших гостей був засновник Всесвітньої мережі Тім Бернерс-Лі. Він каже, що гордий за своє дітище, але сподівається, що згодом люди таки навчаться доцільніше ним користуватися.

«Ми створили Інтернет, ми дали людям надзвичайні можливості для комунікації. Але лише від самих людей залежить, чи використають вони ці можливості на добро», – каже засновник Всесвітньої мережі.

Останнім часом люди почали більше замислюватися над тим, що Інтернет може бути не лише джерелом розваг, а й потужним соціальним інструментом у розумних руках – каже співзасновник Фейсбука Шон Паркер. Нині поділитися своїм достатком з іншими готові мільйони людей. Та цьому часто перешкоджають практичні незручності чи непрозорість збору грошей.

«Нині Інтернет набув такої сили, що він перестав обмежуватися віртуальним світом, великі починання з онлайну виходять в реальне життя. Кожна людина має купу друзів у соціальних мережах, але іноді їм не вистачає інструментів, щоб використати ці зв’язки для допомоги іншим», – говорить співзасновник Facebook Шон Паркер.

Сполучені Штати – передовик у питаннях онлайн-філантропії. Десять років тому лише 4% американців жертвували гроші на різноманітні проекти віртуально, нині – цілих 65. На сьогодні у США працює низка благодійних онлайн-бірж, і допомагати іншим стало гарною звичкою для американців.

«Коли стався землетрус на Гаїті, ми за ніч розробили проект смс-пожертвування. Американці мали лише надіслати повідомлення зі словом «Гаїті» на спеціальний номер, і у них знімалось 10 доларів з рахунку. Таким чином ми зібрали 35 мільйонів доларів», – розповідає радник з питань інновацій держсекретаря США Алек Росс.

Радник Гіларі Клінтон каже – головне у таких проектах мати довіру до структури, яка збирає гроші. Тому Українську Біржу Благодійності запускає Фонд Віктора Пінчука, що успішно діє не один рік. Онлайн-платформа для пожертв в тестовому режимі працює вже відсьогодні. Це схоже на маленьку інтернет-крамничку. На спеціальному сайті розміщена інформація про людей чи організації, які просять допомоги. Це можуть бути дитячі будинки, спортивні школи чи навіть зоопарки. Вам варто лише вибрати, кому хочете зарадити. А сама процедура перерахування коштів забере у вас кілька хвилин.

Велика перевага Української благодійної біржі у її прозорості. Після того, як необхідні гроші зберуть, донор має право у будь-яку хвилину перевірити, чи дійшли вони адресату і як їх використали.

«Буде величезна перевага у цих проектів, вони будуть бачити, куди йде кожна копійка, кожна гривня. Ми будемо гарантувати для наших донорів те, що ці проекти справжні. Я думаю, ми зможемо підвищити ступінь довіри людей до онлайн-філантропії», – каже Віктор Пінчук.

На такій позитивній ноті завершилась перша подія, яку щороку організовує Фонд Віктора Пінчука у Давосі. А вже завтра тут відбудеться традиційний «Український ланч». Цьогоріч участь у ньому візьме президент Віктор Янукович. Разом із колишнім президентом Польщі Олександром Квасьнєвським вони обговорюватимуть майбутнє нашої держави у світовому контексті. А далі до дискусій доєднається міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, колишній віце-премєр Росії Олексій Кудрін та ще близько 300 гостей з усього світу


 


Переглядів: 2063
Поширень: 0