Як стало відомо "Українській правді", минулої суботи Тимошенко провела конфіденційну зустріч з Джорджем Соросом, яка відбулася... у передмісті Києва.

Про це побачення українського прем’єра з фінансовим магнатом немає згадки в офіційній хроніці – воно тримається в секреті. Відсутня інформації про таку зустріч і в прес-службі Кабінету міністрів.

Ніде не повідомлялося і про приліт американського "донора демократії" до України.

Про особливо таємний характер зустрічі свідчить і той факт, що про неї не знав виконавчий директор фонду Сороса в Україні Євген Бистрицький. Принаймні, це він повідомив "Українській правді".

За інформацією "Української правди", в районі 8 листопада Сорос зробив зупинку в "Борисполі", коли чартерним літаком прямував до іншої країни. Щоб не привертати уваги та зекономити час, Сорос відмовився їхати до Києва.

Тимошенко пішла назустріч побажанням 78-річного фінансового інвестора. За логікою, вони могли провести переговори у VIP-залі аеропорту, але прем\'єр висловила сумнів у надійності збереження секретів у цьому приміщенні.

Тож, стверджують джерела, зустріч Тимошенко і Сороса відбулася в ресторані на Бориспільській трасі.

Орієнтовно це був ресторанний комплекс "Тіфліс-Любава". Запорукою конфіденційності було те, що власником ресторану є депутат від БЮТ Таріел Васадзе.

За інформацією джерел "Української правди", функції перекладача для Тимошенко в розмові з Соросом виконував віце-прем\'єр Григорій Немиря.

Ця людина є особливо довіреною і для українського прем’єра, і для американського мільярдера – до переходу в команду Тимошенко Немиря був головою правління фонду Сороса в Україні.

Після помаранчевої революції Сорос пов\'язував з Україною великі сподівання. Він вважав, що тут знайшла своє підтвердження його теорія перемоги громадянського суспільства над тоталітарним.

Сорос навіть направив до Тимошенко свого посланника, який нетривалий час виконував функції неофіційного консультанта прем\'єра. Однак, коли гість зрозумів, що до його порад не дослухаються, то вирішив залишити Україну.

Теми, які обговорювали Сорос і Тимошенко в Борисполі, навряд чи колись стануть відомі українському суспільству.

Однак якщо факт зустрічі буде визнано офіційно, то оголосять, що вона стосувалася, наприклад, процесів у світовій економіці та зміни влади в США.

Водночас й інша причина зустрічі Тимошенко та Сороса лежить на поверхні – це наближення президентських виборів в Україні.

Американський мільярдер відомий своєю підтримкою демократичних інституцій. Так, Сорос активно фінансував громадянське суспільство з початку 2000 року, що в тих умовах грало на руку Віктору Ющенку і зрештою допомогло здолати адміністративний ресурс Леоніда Кучми на виборах 2004.

Варто додати, що це – не перша конфіденційна зустріч Тимошенко з представниками великого бізнесу. Так, стверджують джерела "Української правди", перебуваючи влітку на відпочинку, Тимошенко бачилася з Романом Абрамовичем.

У Європі факт проведення таємних переговорів державних чиновників з великим бізнесом неодноразово ставав причиною скандалів.

Однак нинішня поведінка Тимошенко є повною копією того, як поводив себе Віктор Ющенко напередодні минулих виборів президента.

Відмінність у тому, що тоді Ющенко був лідером опозиції, а Тимошенко є представником влади, яка утримується за рахунок платників податків, що покладає на неї додаткові зобов’язання щодо прозорості у своїй діяльності.

Лише через кілька років вдалося відновити історію подій перед Помаранчевою революцією. Так, у 2004 році Ющенко неодноразово проводив конфіденційні переговори з представниками великого капіталу. Місцем для побачення призначали країни далекого зарубіжжя.

Наприклад, для зустрічі з власником "Альфа-груп" Михайлом Фрідманом Ющенко літав до Праги, а з акціонером "Євразгруп" Олександром Абрамовим він зустрічався у Відні.

На цих переговорах ішлося про фінансову підтримку "демократії в Україні" в обмін на "встановлення чесних і прозорих правил гри". Навряд за чотири роки риторика зазнала кардинальних змін, навіть якщо у виконанні іншого лідера.


Переглядів: 2604
Поширень: 0