Законопроект, який фактично легалізує подвійне громадянство, зареєстрував народний депутат Лев Миримський. У ньому пропонується дати громадянам України право на одержання іноземного громадянства з можливістю збереження українського паспорта.

Іноземці, які отримали громадянство України, також зможуть зберегти паспорт своєї країни.

- Подвійне громадянство дозволено в багатьох інших державах. Вважаю, що мій законопроект підтримають фракції комуністів і Партії регіонів. Пункт про подвійне громадянство був у їхніх передвиборних програмах, - заявив Лев Миримський.

Користь, чи біда

Зараз подвійне громадянство в Україні є адміністративним правопорушенням і карається штрафом 170-1700 грн. Конституція передбачає наявність єдиного громадянства, а закон "Про громадянство України" зобов\'язує відмовитися від українського громадянства у разі отримання іноземного.

Але Лев Миримський переконаний, що подвійне громадянство принесе українцям користь.

- Близько 5 млн. українців перебувають на заробітках за кордоном. Друге громадянство може стати гарантією збереження інвестиційної банківської таємниці або можливістю підтвердити свій зв\'язок з країною, яка є для вас духовною батьківщиною.

За його словами, неофіційно від 5% до 10% громадян України вже мають паспорт іншої держави.

- Це результат агресивної зовнішньої політики сусідніх держав. Надання документа дозволяє іншій країні проводити серед людей більш активну культурну та інформаційну політику, - каже директор інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв.

Він також вважає, що Україна поки не готова до подвійного громадянства, оскільки, на його думку, воно "розмиває права громадянина". Введення цієї процедури, вважають юристи, є непростим також з правової точки зору.

- Для цього необхідно вносити зміни до Конституції, що припускає або проведення Всеукраїнського референдуму, або наявність у Раді конституційної більшості у 300 голосів,- говорить юрист Андрій Астапов.

Тим часом представники парламентської фракції "Свобода" вже неодноразово виступали проти введення подвійного громадянства, переконані, що воно може дестабілізувати Україну економічно.

- Подвійне громадянство збільшить потік мігрантів і послабить права українців. А ми поки не можемо економічно захистити себе і надати робочі місця всім українцям, - заявив член Комітету Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Богдан Бенюк.

Угорський варіант

Угорці, що мешкають у Закарпатській області, вже давно й активно звертаються до угорського консульства із проханням видати паспорт громадянина Угорщини.

Подвійне громадянство в Україні заборонене законом, однак це не зупиняє етнічних угорців, а також їхніх родичів отримувати другий паспорт.

Цей процес став більш помітним після того, як із 1 січня набули чинності поправки до закону про громадянство, ухвалені угорським парламентом. Тепер закордонні угорці можуть отримати паспорт за спрощеною процедурою.

І хоча самі угорці кажуть, що поки що найчастіше звертаються не українські жителі Закарпаття, а громадяни Сербії, Словаччини та Румунії, однак відомо, що на сьогодні вже 5-7 тисяч громадян України подали заяви з проханням видати паспорт громадянина Угорщини.

Цю інформацію озвучив депутат Європарламенту від Угорщини Бела Ковач, що нещодавно відкрив свій офіс у Береговому на Закарпатті. Він же каже, що новий пакет документів від закарпатців на отримання угорського паспорта надходить щопівгодини. При цьому, на думку Ковача, відносинам між Угорщиною і Україною це не зашкодить, адже "Українська держава розуміє ситуацію",- каже він.

Як каже кореспондент Бі-Бі-Сі Олександр Попович, показово, що видача паспортів Угорщини збіглася в часі із закінченням терміну дії так званих "посвідчень закордонного угорця", які Угорщина видавала за аналогічними умовами і безкоштовно. Ті посвідчення виглядали наче справжні паспорти, містили зображення державної угорської символіки та будівлі парламенту у Будапешті, однак давали лише деякі пільги під час перебування їх власників на території Угорщини.

Нині умови для отримання громадянства Угорщини мінімальні: несудимість, базове знання угорської мови чи угорське походження. Причому поняття "походження" дуже умовне: достатньо, щоб хтось із найближчих родичів народився на території, що належала Угорщині до 1920 року або у воєнний період (1938-45). Тому і архіви зараз просто завалені заявами від шукачів свого коріння.

Закарпатський політолог Віктор Пащенко каже, що у цій ситуації є очевидним порушення законодавства України. Але покарати "подвійних громадян" досить складно, бо позбавлення українського паспорта - дуже довга судова процедура.

До того ж, ті, хто отримує паспорт іншої держави, не розголошують цієї інформації, а консульські установи так само не передають ці відомості державним органам України.



Переглядів: 6359
Поширень: 0