Таке важливе для України рішення було прийнято під час 8-ї сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яке відбувається у м. Баку (Республіка Азербайджан). У роботі 8-ї сесії взяли участь 600 експертів з 95 країн світу.

Петриківський розпис включено ЮНЕСКО до Списку нематеріальної культурної спадщини людства, - Вілкул

«Петриківка – це національний бренд України. Петриківка – це душа України, в ній зберігається славетне козацьке минуле, яке органічно доповнює безцінну культурну спадщину людства. Надання Петриківському розпису статусу нематеріальної культурної спадщини людства – це історична подія для нашої держави. Це потужний стимул для зміцнення міжнародного іміджу України в світі як сучасного центру розвитку унікального самобутнього мистецтва, - сказав Олександр Вілкул, - я дякую особисто Міністру закордонних справ Леоніду Кожарі та Міністру культури Леоніду Новохатько за потужну підтримку, яку вони нам надали».

Міністр культури України Леонід Новохатько наголосив, що Петриківський розпис – це перший український об’єкт, який занесено до списку нематеріальної культурної спадщини людства, робота в цьому напрямку триватиме й надалі.

«На опрацювання Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО було подано загалом три об’єкти від України – Петриківський розпис, Косівську кераміку та Сорочинський ярмарок. Але на цій сесії було затверджено лише один об’єкт Петриківський розпис, якій повністю відповідає критеріям ЮНЕСКО» - сказав Міністр.

Олександр Вілкул

У ході підготовки до 8-ої сесії комітету Міністерство культури України та Міністерство закордонних справ надіслали звернення до Чехії, Марокко, Бразилії, Китаю, Єгипту, Японії, Греції, Киргизстану, Іспанії, Латвії та інших країн з проханням підтримки українського об’єкта «Петриківський розпис – декоративно-орнаментальне малярство ХІХ-ХХІ ст.» під час розгляду питання про його внесення до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод зазначив, що Петриківський розпис свою назву отримав від козацького села Петриківка Дніпропетровської області, де зародився.

«Петриківський розпис – це візитна картка Дніпропетровщини та всієї України. Ми не тільки зберігаємо виховання майстрів, а й максимально популяризуємо Петриківський розпис серед населення області, України та за кордоном. Ми пишаємося тим, що масштабна робота, яка була проведена під керівництвом Олександра Вілкула протягом трьох років, заклала потужну основу історичної перемоги – наданні Петриківському розпису статусу всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», - сказав Євген Удод.

Він зазначив, що ця подія стане найкращою рекламою Дніпропетровщини та України за кордоном, а також потужним сигналом для інвесторів і туристів з усього світу.

В останні три роки реалізується проект з просування Петриківського бренду за кордоном. Було проведено більше 50 виставок Петриківського розпису в багатьох країнах світу. Зокрема, Петриківський розпис вже презентовано в посольствах України країн Євросоюзу, Європейському Парламенті в Брюсселі, музеї сучасного мистецтва в Кувейті, в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, а також у відомій іспанській культурно-науковій інституції «Ateneo de Madrid», університеті Мадрида і в містах Барселона і Малага.

«Ми робимо все для того, щоб знання, унікальний талант і професіоналізм петриківських майстрів передавалися майбутнім поколінням», - сказав Олександр Вілкул.

Для цього реалізуються спеціальні освітні програми у дитячих садочках, школах і вишах Дніпропетровської області. Запроваджено єдиний регіональний урок з навчання школярів азам петриківського розпису. В Дніпропетровському училищі культури відкрита спеціальна кафедра Петриківського розпису.

Традиційним є міжнародний фестиваль-ярмарок «Петриківській дивоцвіт», у якому беруть участь майстри з Білорусі, Росії, Польщі.

У Книгу рекордів України увійшов 120-метровий Петриківський орнамент ручної роботи. У створення цього розпису свій внесок внесли і визнані майстри пензля, і юні жителі селища, і європейські дипломати.

Цього року на Дніпропетровщині було презентовано логотип «Петриківка», який було створено у відповідь на численні звернення місцевої громади, для того, щоб виокремлювати ті роботи, які створені саме в Петриківці. Логотип представляє собою квітку, виконану напівкруглими мазками. Це відомий усім елемент Петриківського розпису – «цибулинка».

Цього року на українському міжнародному фестивалі The Best City, який визнаний одним з наймасштабніших європейських фестивалів, була організована арт-територія, присвячена Петриківці.

«Петриківський розпис можна знайти не тільки в Дніпропетровському регіоні. У Києві на Андріївському узвозі, у Львові чи Харкові – скрізь можна знайти сувеніри або інші роботи, виконані в «петриківському» стилі. Сьогодні Петриківка є невід\'ємною частиною нашої сучасності. І я з повною упевненістю можу сказати, що Петриківка заслужила всесвітнього визнання», - підсумував Олександр Вілкул.



Переглядів: 8103
Поширень: 0