- Житлово-комунальне господарство – одна з найскладніших галузей. Для її модернізації та підвищення якості комунальних послуг Уряд, окрім бюджетного фінансування, залучає кошти міжнародних фінансових організацій (МФО), вивчає кращий світовий досвід та залучає світових експертів. Особлива увага приділяється впровадженню проектів, спрямованих на енергозбереження та економію природного газу. Адже це – енергетична безпека України. В Україні стартує початок відбору міст до участі в проекті «Муніципальна енергетична реформа» Агентства США з міжнародного розвитку. В його рамках провідні міжнародні експерти надаватимуть містам фахову допомогу в розробці конкретних планів дій по енергозбереженню та залучення для їх реалізації фінансів у міжнародних фінансових організацій, - сказав Віце-прем\'єр Олександр Вілкул.

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Муніципальна енергетична реформа» (МЕР) розрахований на 4 роки. Його загальна вартість складає 14,5 млн доларів США. Для участі в проекті до 7 лютого приймаються заявки від міст-потенційних учасників, з яких буде відібрано 15 учасників (міста з населенням від 100 тисяч до 1 млн). Мета проекту – підвищення енергетичної безпеки України, збільшення енергоефективності, зокрема, впровадження енергозберігаючих технологій, скорочення викидів парникових газів в атмосферу та залучення в галузь приватних інвестицій.

Для цього буде розроблений План дій з енергозбереження для кожного міста-учасника проекту на основі енергоаудиту – детальному аналізі ситуації щодо використання енергоресурсів. При цьому експерти розроблятимуть методики моніторингу та перевірки економії енергії та скорочення викидів парникових газів і їх економічну ефективність для заходів, що здійснюватимуться в містах. Зокрема, плани дій по кожному місту можуть включати заходи з модернізації об\'єктів теплопостачання, зменшенню втрат тепла, у тому числі на об’єктах соціальної сфери та житлових будинків, модернізації теплових систем, заміні труб, встановленню лічильників тепла та інше.

Також міжнародні експерти надаватимуть містам допомогу в залученні коштів міжнародних фінансових організацій на реалізацію заходів, визначених у Планах дій. Зокрема, вони допомагатимуть з підготовкою техніко-економічних обґрунтувань (ТЕО) та іншою підготовчою проектною діяльністю (наприклад, підготовка технічних специфікацій, енергетичні аудити, тендерна документації і т.д.).

Допомога експертів також буде заключатися в визначенні інвестиційних проектів шляхом проведення енергетичних аудитів; підготовку техніко-економічних досліджень (із зазначенням вартості, економії енергії та заощаджень на рахунках і скорочення викидів парникових газів); підготовку бізнес-планів із зазначенням економічної ефективності. Проект МЕР допоможе муніципалітетам в підготовці заявок для фінансування заходів і проектів за кошти Міжнародних фінансових організацій.

Проект МЕР надаватиме підтримку з моніторингу реалізації профінансованих енергоефективних проектів, надаватиме технічну підтримку банкам-партнерам, забезпечуватиме ефективну співпрацю між позичальниками і кредиторами, контролюватиме стан реалізації проектів.

Проект МЕР надаватиме технічну допомогу і проводитиме діяльність з розвитку потенціалу для надання комерційними банками кредитів на енергоефективність місцевих органам влади, об\'єднанням, комунальним підприємствам, ОСББ і установам приватного сектору, що реалізують енергоефективні проекти у житловому секторі або секторі громадських будівель (наприклад, ЕСКО).

- За підтримки Уряду в регіонах впроваджуються проекти ефективного використання енергії в ЖКГ. Наразі їх кількість складає більше 230 проектів, в тому числі, і за підтримки міжнародних фінансових організацій. Проект «Муніципальна енергетична реформа» є ще одним кроком з розвитку енергетичної безпеки країни, модернізації галузі ЖКГ та підвищення якості комунальних послуг, - сказав Олександр Вілкул.

Крім того, наразі в Україні для модернізації ЖКГ, місцевої інфраструктури та впровадження енергозберігаючих технологій Уряд спільно з міжнародними фінансовими організаціями реалізує 4 проекти загальною вартістю понад 3 млрд грн. Крім того, Мінрегіоном проводиться робота щодо підготовки до реалізації з МФО ще 5 проектів на суму майже 10 млрд. грн. Проекти стосуються підвищення ефективності регіонального управління, самоврядування, енергоефективності, ресурсозбереження та вирішення екологічних проблем.



Переглядів: 2673
Поширень: 0