У Херсоні Служба безпеки України затримала 22-річну росіянку, яка, за завданням спецслужб, працювала над дестабілізацією ситуації у південних областях України. У дівчини знайшли травматичний пістолет, переобладнаний на стрільбу бойовими патронами і вона зізналась, що використала його під час заворушень у Миколаєві.

За повідомленням прес-центру СБУ, затримана Марія Коледа є громадянкою Російської Федерації. У Херсон прибула 4 квітня. При собі, окрім зброї, мала також методичні рекомендації для підготовки диверсійних груп. За її словами, це вже дев’ята її подорож в Україну. Протягом 5-6 квітня іноземка зустрічалась із лідерами та активістами проросійських рухів у Херсоні та деяких райцентрах області для моніторингу ситуації на місцях.За свідченням росіянки, вона брала безпосередню участь у сутичках біля Миколаївської облдержадміністрації, під час яких застосовувала вогнепальну зброю. За її ж словами, тоді вона поранила трьох осіб. Після цих подій вона, переховуючись, повернулась у Херсонську область.

Затримана Марія Коледа зізналась, що постріляла людей у Миколаєві

Оперативниками встановлено, що 8 квітня Коледа доповіла своєму кураторові в РФ про наявність в «активістів» саморобних вибухових пристроїв у «необмеженій кількості» та досягнуту домовленість щодо отримання ними стрілецької зброї. Вона також звітувала про підготовку двох диверсійних груп (7 осіб з м. Херсон та 6 осіб з м. Нова Каховка) для направлення у Донецьк для участі у масових заворушеннях.

Коледа отримала також вказівку з\'ясувати стан озброєння співробітників ДПСУ на кордоні АРК з материковою частиною України та можливість потрапляння з Криму, легально або в обхід встановлених пунктів пропуску, осіб, яким СБУ заборонила в’їзд в Україну.

Відносно затриманої ведуться оперативно-слідчі дії.



Переглядів: 3656
Поширень: 0