Українські військові звільнили три населених пункти – Закотне, Старий Караван та Друзівку. Протягом доби сили АТО завдали цілеспрямованих ударів по 120 раніше розвіданих об’єктах терористів, знищивши велику кількість живої сили бойовиків та військової техніки. Так, повністю знищено табір терористів, втрати живої сили, за оперативною інформацією, рахуються сотнями.

Військові дії в зоні конфлікту

Водночас окремі групи бойовиків не полишають спроб прорватися з оточення. Зокрема, атаки бойовиків були здійснені на позиції сил АТО на горі Карачун та ще на кілька блокпостів біля Слов\'янська. Всі атаки були відбиті. Втім, українські військові зазнали втрат. Один військовослужбовець загинув. Ще десяток українських вояків було поранено в результаті масованих обстрілів, в тому числі і артилерійських з боку терористів.

2 липня вночі нашими військовими було відбито напад терористів на військову частину, розташовану поблизу селища Мілове на Луганщині. Зокрема, по нашій частині вівся вогонь з не менш, ніж 2-х мінометів і за короткий час вбік наших військовослужбовцях було випущено понад 50 мін. При цьому, три з них, що впали на територію частини, не розірвалися і з ними зараз працюють військові сапери. Загиблих та поранених з боку українських вояків нема.

Загалом протягом доби терористами скоєно 19 обстрілів автомобільних колон, блокпостів та позицій ЗС України в районах н.п. Поріччя, Крива Лука, Дякове, Оленівка, Сватове, Слов’янськ, Краматорськ, Милове. Атаки відбито. Внаслідок нападів загинуло 3 військовослужбовці, поранено 10.

Терористи розпочали процес евакуації з будівлі Донецької ОДА. Вони мають на меті вивезти з міста усі накопичені фінансові ресурси та наявне у них озброєння. Організація забезпечення безпеки і охорони даного заходу покладена на чеченських найманців.

Ситуація на кордоні

Прикордонні підрозділи продовжують поступово брати під контроль та організовувати оборону проблемних ділянок в прикордонних районах Луганської та Донецької областей. Сили і засоби прикордонних секторів закріпилися на визначених вогневих позиціях і здійснюють бойове чергування. Протягом доби проводились заходи з інженерного облаштування опорних пунктів секторів та контрольних постів, зокрема, звільненого вчора від терористів пункту пропуску «Довжанський».

В ніч на 2 липня українські прикордонники відбили вогневу атаку терористів на пункт пропуску «Новоазовськ» з боку населеного пункту Маркіне на Донеччині. Під час обстрілу загинув 1 прикордонник та 8 – поранено.

Учора протягом дня Росія закрила три пункти пропуску через кордон з Україною. Зокрема, 1 липня закрито міжнародні автомобільні пункти пропуску «Гуково», «Донецьк» і «Новошахтинськ» в Ростовській області, через які раніше безперешкодно проходили бойовики. Зараз на цих пунктах російська сторона обладнала блокпости, посиливши їх важкою броньованою технікою. Є дані, що через них заборонено випускати озброєних бойовиків, які намагаються втекти з території України.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Учора у Донецькій області на залізничному перегоні «Іловайськ – Кутейникове» через спрацювання вибухового пристрою під час проходження порожнього вантажного потягу № 3507 пошкоджено колію, внаслідок чого один вагон перекинувся. Також на перегонах «Іловайськ – Моспине»та «Букине – Святогірськ» диверсанти здійснили підриви залізничного полотна. Рух потягів на цій ділянці призупинено. У всіх випадках постраждалих немає.

У селі Велика Вергунка, що на Луганщині, бойовики захопили компресорну станцію №1, яка підтримує необхідний тиск у трубі для постачання газу по міжнародному газопроводу.

Допомога вимушеним переселенцям

Українці активно допомагають вимушеним переселенцям зі сходу України. Станом на 1 липня до Запорізької області прибули 3003 вимушених переселенці, з них 2567 – із зони проведення антитерористичної операції, Донецької та Луганської областей, 436 – з тимчасово окупованої території - Автономної республіки Крим. За останні чотири дні, з 26 червня, до Запорізької області приїхали 295 вимушених переселенців з Донбасу, які звернулися до обласного штабу. Всім їм надано необхідну допомогу щодо розселення та харчування. З 30 червня в штабі працюють психологи-волонтери. Для проведення поглибленої психокорекційної роботи з постраждалими в регіональному штабі працюють 38 фахівців-волонтерів із Запорізької психологічної кризової служби з багаторічним досвідом надання психологічної допомоги.

Підтримка Росією терористів

За отриманими даними, на території Російської федерації за допомогою парламентських та політичних сил та неурядових організацій продовжується кампанія з підтримки терористичних рухів у східних регіонах України з відповідною організацією масових акцій, збором коштів та інших видів допомоги бойовикам.

Російська сторона продовжує використовувати територію Криму для вербування найманців, їх підготовки, озброєння і переправлення на Схід України. З цією метою під Сімферополем створюється військова база з підготовки диверсантів для здійснення терористичної діяльності на материковій частині України.

Західні держави, а також міжнародні організації продовжують декларувати повну підтримку Плану Президента України з врегулювання ситуації на Сході. Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію із засудження дій Росії стосовно України, які трактуються як «особливо кричуще порушення суверенітету й територіальної цілісності країни». При цьому у документі міститься заклик до держав-членів ОБСЄ «відмовитися від визнання насильницької анексії Криму Росією», а також висловлюється підтримка суверенітету, політичної незалежності, єдності та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних межах.



Переглядів: 3525
Поширень: 0