Про це заявив на сьогоднішньому брифінгу в Києві речник інформаційно-аналітичного  центру РНБО Андрій Лисенко.

Особливу увагу Глава держави зосередив на відновленні інфраструктури, житла населення Донбасу, зруйнованого терористами, та шкіл.

Сьогодні ж у Слов’янську місцеві мешканці провели мітинг на підтримку українських військових, які звільнили їхнє місто від бандитів.

Зафіксована масова здача зброї, яке місцеве населення знаходить на території, де дислокувалися бойовики та проходили бої. Командування сил АТО зараз приділяє особливу увагу здачі стрілецького озброєння, боєприпасів, вибухових пристроїв, які можуть зашкодити здоров’ю та життю наших громадян.

Сьогодні у Червонопартизанську, що на Луганщині, між бандами терористів зафіксовано сутички. За наявною інформацією вони відбулися на ґрунті протиріч щодо здачі в полон або продовження бойових дій.

Президент України наголосив, що одностороннього припинення вогню вже не буде. Воно може відбутися тільки за умов здачі зброї бойовиками, звільненні полонених та заручників, а також відновленні кордону на україно-російському кордоні за участю спостерігачів ОБСЄ.

За минулу добу підрозділи антитерористичної операції звільнили чотири міста Донецької області - Слов\'янськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка. Над будівлями міськрад піднято Державний прапор України.Українські військові взяли під контроль міські виконавчі комітети, міські відділи МВС та СБУ та районний військовий комісаріат у Краматорську.

Основні зусилля Збройних сил України зосереджені на знищенні баз підготовки, осередків і блокпостів бойовиків, відновленні контролю над державним кордоном та надійній ізоляції зони конфлікту. Наступальна тактика сил АТО призводить до значних втрат серед бандитських формувань, ускладнює напади на силові структури України, та створює психологічний тиск на терористів, що призводить до збройних суперечок між ними.

Підрозділи, які задіяні в антитерористичній операції, також займаються забезпеченням перевезення гуманітарних вантажів у звільнені населені пункти та в прикордонні райони. Надається всебічна допомога місцевому населенню.

Учора Президент України Петро Порошенко підписав Указ про нагородження українських воїнів, які особливо відзначилися під час визволення Слов’янська та інших населених пунктів.
Зокрема, Указом Глави держави відзначені бійці аеромобільних, повітряно-десантної бригад та окремого загону спецпризначення.

Високою державною нагородою - орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня - нагороджені майор Олег Апостол, майор Максим Миргородський, майор Андрій Ткачук, майор Віктор Івчук. Орденом «За мужність» ІІІ ступеня відзначені солдат Ілля Обласов та старший солдат Степан Дубенецький. Від імені українського народу Президент України подякував батькам і родинам, які виховали таких героїв.

Військові дії в зоні конфлікту

Вчора авіація Збройних сил України знищила 2 танки бойовиків у районі аеропорту Луганськ. Також українські штурмовики нанесли кілька потужних ударів по танках і артилерійських установках терористів, розташованих у районі населеного пункту Ізварино. Після цього атаки російських найманців на кордоні в районі пункту пропуску припинились.

Вночі з 5 на 6 липня під Маріуполем Донецької області військовослужбовці Національної гвардії влучним вогнем з кулемета збили безпілотний літальний апарат, який проводив розвідку території.

Загалом протягом доби незаконні збройні формування скоїли чотири обстріли блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил України під Райгородком, Червоною Зорею, Проваллям, Слов\'янськом. Усі атаки відбиті.

Внаслідок ведення бойових дій за останню добу 12 українських військовослужбовців отримали поранення. На щастя, загиблих немає.

Ситуація на кордоні

Прикордонні підрозділи продовжують поступово брати під контроль та організовувати оборону проблемних ділянок в прикордонних районах Луганської та Донецької областей. Прикордонники закріпилися на визначених вогневих позиціях і здійснюють бойове чергування. За останню добу обстрілів захисників кордону не зафіксовано.



Переглядів: 3290
Поширень: 0