На наступному тижні вступлять у дію спеціальні мита на товари, які завозять з Білорусі в Україну. Вони становитимуть 50-60% від митної вартості.

Такі дії України викликані недавньою забороною ввозу картоплі в Білорусь на прохання Москви, а також інші дискримінаційні недружні дії з боку Мінська по відношенню до українських виробників напоїв і продуктів харчування, пише УНІАН. Тож Україна і ввела спецмита на поставки білоруських молочних продуктів, кондитерських виробів і пива.

Відповідне рішення ухвалила Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі, повідомляє газета "Урядовий кур\'єр".

Зокрема, на молоко, вершки, йогурти, кефіри, вершкове масло, а також на кондитерські вироби з цукру, шоколад і борошняні солодощі, що імпортуються з Білорусі, вводиться мито у розмірі 55,29% від митної вартості цієї продукції.

Для білоруського солодового пива Україна вводить мито у розмірі 60,05% від митної вартості.

Спеціальні мита застосовуватимуться до цих товарів протягом півтора року - до 31 грудня 2016-го. Рішення комісії набуває чинності за 10 днів з моменту його публікації.

Нагадаємо, з 1 травня цього року Білорусь ввела ліцензування імпорту пива із-за меж Митного союзу. Українські виробники пива назвали це дискримінаційними заходами і повідомили, що в Білорусі від них зажадали підвищити роздрібну ціну на свою продукцію більш ніж удвічі, що автоматично робить українське пиво неконкурентоспроможним на білоруському ринку. Аналогічні заходи Білорусь застосувала і до українських кондитерів. Із 10 липня Білорусь заборонила ввозити українську картоплю.

Білорусь є одним із найбільших імпортерів молочної продукції на українському ринку. За даними Державної фіскальної служби, у першому півріччі 2014 року вона поставила в Україну молока і вершків на 1,3 млн доларів, що становить 46% від загального імпорту цієї продукції.



Переглядів: 3114
Поширень: 0