Завдяки спланованим та злагодженим діям підрозділів Збройних сил України вдалося розширити контрольовану територію в районах аеропортів Луганська і Донецька та закріпитися на нових позиціях.

Військові дії в зоні конфлікту

Станом на 20 липня 2014 року обстановка у районі проведення антитерористичної операції залишається напруженою. Протягом доби незаконні збройні формування 25 разів атакували блокпости та позиції підрозділів ЗС України в районах Луганська, Маринівки, Червоної Зорі, Спірного, Червонопартизанська, Верхньокаменська, Шишкового, Авдіївки, Донецьку, Ільїнки, Олександрівська, Таранів. Частина обстрілів здійснювалася з території Росії. Українські військові дали гідну відсіч нападникам, утримали зайняті позиції та створили умови для подальшого наступу.

Незважаючи на ситуацію зі збиттям BOEING 777-200 «Малайзійських авіаліній», Росія продовжує поставку важкої бойової техніки та інших видів озброєнь терористам на територію України. Так, протягом доби, з боку РФ через селище Біленьке Краснодонського району до Луганської області переправлено 4 танки, 3 бойові машини піхоти, 3 установки «Град», 4 БТРи та кілька бортових автомобілів «Урал» з боєприпасами.

Також упродовж доби обстріл позицій сил АТО кілька разів здійснювався з території Російської Федерації. Зокрема вчора з позиції неподалік н.п. Авіло-Успенка Ростовської області по території України в напрямку українського селища Манич, що на Донеччині, здійснено 8 пострілів із самохідних артилерійських установок по опорному пункту Національної гвардії України. Об 11:30 з території Росії, з району населеного пункту Ленінський Ростовської області по території України в напрямку н.п. Камишеваха Донецької області здійснено залп з установок «Град» по опорному пункту Збройних сил України. О 16:45 з позицій неподалік населеного пункту Новая Надєжда Ростовської області РФ здійснено обстріл з 3-х установок «Град» по позиціях сил АТО.

Внаслідок ведення бойових дій протягом доби 8 військовослужбовці ЗС України загинуло, 50 отримали поранення. Усі поранені доставлені в медичні заклади, їм надана відповідна медична допомога.

Президент України нагородив званням «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота зірка» командира роти Національної гвардії України лейтенанта Заваду Богдана Олексійовича (посмертно).

Богдан Завада із Запоріжжя загинув на блокпосту біля села Маринівка у Донецькій області, прикриваючи своїх бійців при нападі терористів. Звання «Герой України» лейтенанту Заваді присвоєно за виняткову мужність, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності Української держави, вірність військовій присязі.

Також Глава держави підписав указ про відзначення державними нагородами «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» ще 160 військових Збройних сил та Міністерства внутрішніх справ, 20 з яких нагороджені посмертно. Вічна слава героям!

РФ продовжує стягувати війська до державного кордону України. Відомо, що підрозділи 9 окремої мотострілецької бригади та 288 артилерийської бригади Збройних сил Росії перебувають у прикордонних з Україною районах Ростовської та Бєлгородської областей. Також зафіксовано рух 30 танків на ділянці Брянської області неподалік кордону з Україною та значне угрупування бронетехніки неподалік н.п. Новошахтинськ Ростовської області.

Учора на українській газорозподільній станції неподалік населеного пункта Стрілкове у Херсонській області російські військові розгорнули в бойовий порядок підрозділи у кількості 4-х танків, 3-х БТРів та близько 100 солдат. Також на території окупованого російськими військами Криму було помічено рух 2-х артилерійських підрозділів з Сімферополя в напрямку Джанкоя, які прямували до Перекопу.

У Луганську бойовики намагаються насильно залучити мешканців до боротьби з силами АТО. Озброєні групи бойовиків по 5-7 осіб, використовуючи списки жителів області, для референдуму, вриваються у приватні помешкання та змушують громадян вступати в їхні банди.

Крім цього у Сєверодонецьку Луганської області терористи змушують мешканців звільняти квартири багатоповерхівок для облаштування в них вогневих позицій. Також бойовики активно використовують для розвідки автомобілі, за кермом яких перебувають жінки.

У Горлівці Донецької області бойовики замінували фугасними зарядами автомобільний міст по вул. Б. Макухи, який проходить над залізничною колією, а також мости біля 5-ї шахти.

Бойовиками було викрадено студента Луганського державного медичного університету, громадянина Нігерії В. Адігібенма. Жодних вимог щодо звільнення вказаної особи бойовики поки що не висувають.

За наявною інформацією у полоні терористів залишається 396 осіб, доля яких невідома. Серед заручників – 3 журналісти, 6 політичних діячів, адвокат, суддя та 321 мирний мешканець. Усього за час конфлікту бандити захопили 842 заручника, з яких на сьогодні звільнено 446.

За оперативною інформацією в Донецьку та Луганську вже відслідковується рух опору місцевих мешканців проти терористів. Чоловікам набридло спостерігати за тим, як бандити грабують, вбивають та знущаються над місцевим населенням. Чоловіки об’єднуються в окремі поки що малочисельні групи і за допомогою трофейної зброї починають мститися бандитам за скривджених дружин та дітей.

Через активні наступальні дії українських військових та активізацію руху громадянського опору, в середовищі бойовиків посилюються панічні настрої. Розпачу їм додає інформація про те, що їх покидають деякі ватажки.



Переглядів: 3833
Поширень: 0