Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном. Глава держави наголосив на важливості поглиблення співпраці між Україною і НАТО.

Україна та НАТО мають значний потенціал співробітництваПетро Порошенко підкреслив, що Україна зараз стала об’єктом агресії. Він відзначив терористичний характер організацій, які діють на території Луганської та Донецької областей.

За його словами, Україна створила всі умови для роботи міжнародних експертів для розслідування обставин збиття літака «Малайзійських авіаліній». На жаль, зазначив Петро Порошенко, вчора експерти були змушені припинити свою роботу після обстрілів з боку терористів.

Глава держави також заявив, що Україна стурбована можливістю ескалації подальшої агресії, і в цій ситуації для неї є дуже важливою «ефективна взаємодія з НАТО».

Підготовлена низка пропозицій для розвитку співробітництва з Альянсом в напрямах навчання військових, постачання обладнання та налагодження механізму «кризових консультацій».

Президент відзначив, що Україна та НАТО мають значний потенціал співробітництва, зокрема в військово-технічній, авіаційній та космічній сферах. Також, значний цивільно-інженерний потенціал НАТО міг би стати у великій пригоді Україні для відновлення зруйнованої інфраструктури на Донбасі, як це раніше відбулось в ході ліквідації техногенної аварії в Харкові.

Андерс Фог Расмуссен, в свою чергу, зауважив, що це його перший візит в Україну з 2011 року. Користуючись нагодою, він привітав Петра Порошенка з підписанням Угоди про Асоціацію з ЄС.

Він також наголосив, що, згідно із рішенням Бухарестського Саміту 2008 року, НАТО залишає двері відкритими для України і визнає, що кожна країна має право на власне самовизначення. «Сьогодні в Україні діє закон, який визначає її позаблоковий статус. Ми це поважаємо. Якщо Україна вирішить змінити цей закон, ми це також поважатимемо», - заявив Генсек Північноатлантичного Альянсу.

У відповідь Петро Порошенко звернув увагу Андерса Фог Расмуссена на те, що внаслідок подій останніх місяців серед українців спостерігається значне зростання числа прихильників євроатлантичного курсу України, і це не можна не враховувати у перспективі.

Співрозмовники, детально обговорили питання поглиблення подальшої співпраці в контексті формування порядку денного засідання Комісії Україна-НАТО, що відбудеться вже за 4 тижні, та внесення українського питання до декларації Саміту НАТО, що пройде в Уельсі, Великобританія 4-5 вересня 2014 р.



Переглядів: 3509
Поширень: 0