Дві години тому весь український гуманітарний вантаж прибув на Луганщину – три колони, які прямували з Харкова, Дніпропетровська та Києва. У цей час у Старобельську місія Червоного Хреста згідно опису офіційно приймає харківський вантаж.

На фотографіях можна побачити склади, куди вивантажували предмети першої необхідності для мешканців Донецької та Луганської областей. Наші фури приїхали повні продуктів харчування. Дніпропетровська колона зранку переїхала до Сєверодонецька, де починається розвантаження під контролем голови держслужби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та представників Червоного Хреста. Київська колона в’їхала в Лисичанськ, де її зараз розвантажують. Місцеві хлібозаводи вже отримали команду з частини борошна випекти хліб, який буде передано жителям Щастя та інших навколишніх сіл, нещодавно звільнених силами АТО від бандитів.

Інша допомога буде доставлена місією Червоного Хреста в окуповані зони. Український гуманітарний вантаж передається місії Червоного Хреста згідно всіх норм і правил за описом, протоколом і класифікаціях.

Військові дії в зоні конфлікту

В зоні АТО ситуація залишається загостреною. Продовжуються обстріли сил АТО, в тому числі з території РФ. Основні зусилля українських військових спрямовані на взяття під контроль населених пунктів на стратегічно-важливих напрямках.

У зоні АТО продовжуються бойові зіткнення в районах населених пунктів Донецьк, Луганськ, Горлівка, Первомайськ, Шахтарськ (Молодецьке), Торез, Попасна, Красний Луч, Іловайськ. Особливо запеклі бої терористи ведуть на ділянках, де українська армія взяла під контроль стратегічно важливі траси Н21 під Шахтарськом і М-04 в районі сіл Новосвітлівка і Хрящувате, які забезпечують зв’язок Донецька та Луганська з рештою територіями, тимчасово контрольованими російськими найманцями.

У результаті наступальних дій сили АТО оточили загони бойовиків у районі Моспиного Донецької області. Ведуться активні бойові дії у районі села Павлівка Луганської області.

За оперативною інформацією, наразі терористи обстрілюють територію Харцизька Донецької області з установок «Град».

Під час оперативного відпрацювання території прилеглої до міста Слов’янська Донецької області у лісосмузі військовослужбовці Національної гвардії України знайшли закладки з боєприпасами терористів. Було вилучено постріли до РПГ, 20 ручних гранат, боєприпаси до стрілецької зброї. На місці продовжується робота експертів з метою подальшого обстеження місцевості. Вчора ми говорили про захоплення нещодавно під Луганськом сучасної малогабаритної станції супутникового зв’язку Р-438М російського виробництва.

На блокпосту в районі населеного пункту Дебальцеве Донецької області були затримані 7 чоловіків, які за інформацією місцевих жителів активно сприяли терористичній діяльності та були активними членами одного із угруповань терористів. У підозрюваних вилучені боєприпаси та зброя. Наразі вони дають свідчення.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Краснодоні представники терористичної організації «Армія південного сходу» заборонили проведення фото- і відеозйомки в громадських місцях. Оголошено, що порушників вважатимуть шпигунами та погрожують їм військовим трибуналом. Дорослих чоловіків не випускають за межі міста, проводиться примусова мобілізація.

Терористи продовжують робити спроби дестабілізувати ситуацію за межами АТО. Зокрема, у Мелітополі було підірвано відділення Приватбанку, постраждалих немає.

Сьогодні Президент України Петро Порошенко зустрівся з 25 військовослужбовцями, яких було звільнено з полону в Донецькій області. Він запевнив, що буде робити все, щоб зберегти життя українських солдатів і мирних громадян.

Глава держави нагадав, що в полоні терористів все ще знаходиться понад 100 людей. «Ми в жодному разі не припинимо боротьбу за звільнення наших громадян, бо кожен з них є українцем і кожен з них має бути вільним. Ми обов’язково переможемо. Бо ми – українці, ми – разом, і правда – з нами! Ми нікому не хочемо зла, але ми сильні і навчилися воювати. Ми навчилися боронити свою державу. Ми її дуже любимо і нікому нашу Україну не віддамо», – заявив Петро Порошенко.

Завтра у місті Маріуполі Донецької області відбудеться концерт за участю колективу «95 кварталу» для військовослужбовців Національної гвардії України. Мета заходу підняття морально-психологічного стану та бойового духу військовослужбовців, які у нелегких умовах несуть службу та виконують свої обов’язки, захищаючи державу.

За даними Мінсоцполітки, обласні, міські та районні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді опікуються 8 671 сім’ями переселенців, які мають 11 145 дітей. Сьогодні вирішуються питання про розміщення дітей із Донецької та Луганської областей у навчальні та виховні заклади на їх територіях.

Станом на 15 серпня із притулків для дітей, центрів соціально-психологічної реабілітації, що знаходяться в зоні АТО евакуйовані всі діти. На даний час проводять роботу із вивезення 119 вихованців Краснодонського дитячого будинку-інтернату та дитячого відділення Ровеньківського будинку-інтернату для осіб похилого віку та інвалідів Донецької області, які перебувають в зоні АТО. Шість інтернатів Сумської, Харківської та Полтавської областей готові приймати вихованців зазначених закладів.

Щодо подій на території Криму

МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку зі спробами застосування Російською Федерацією своєї національної юрисдикції до ядерних об’єктів, установок та матеріалів України, розташованих на тимчасово окупованій Російською Федерацією частині території України в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь.

Міжнародна підтримка

Cьогодні Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Прем’єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном.

Співрозмовники скоординували дії щодо реагування на інформацію про захід на територію України з Росії військової техніки, що чітко засвідчили міжнародні журналісти, зокрема, газети «Гардіан».

Британський Прем’єр запевнив в своїй твердій та послідовній підтримці України та дій Президента. Петро Порошенко висловив занепокоєння ситуацією на кордоні, зокрема, тим, що через відкриту частину кордону в Україну продовжує надходити важка військова техніка та озброєння з Росії.

Співрозмовники обговорили міжнародні зусилля для діалогу щодо можливості врегулювання ситуації на Донбасі, а також перспективи розширення військово-технічного співробітництва.

Девід Кемерон повідомив, що Великобританія готова фінансово підтримати Україну в рамках гуманітарної допомоги ООН.

Також, сьогодні глава британського МЗС Філіп Хаммондзакликав Москву перестати надавати підтримку терористичним формуванням, діючим на сході України. Про це він заявив після прибуття на засідання Ради ЄС із закордонних справ у Брюсселі.

Сьогодні ж Президент України Петро Порошенко провів ще одну телефонну розмову – з Прем’єр-міністром Австралії Тоні Ебботтом.

Прем’єр Австралії подякував Україні і особисто Президенту за допомогу, яку країна надала в ході міжнародного розслідування трагедії літака «Малайзійських авіаліній», в якій загинуло 38 громадян Австралії. Тоні Ебботт підкреслив, що в Австралії дуже переживають через події в Україні та усвідомлюють, що події на Донбасі – не внутрішній, а зовнішньо спровокований конфлікт.

Петро Порошенко запропонував поглибити всебічні контакти між країнами та відкрити Посольство Австралії в Україні. Тоні Ебботт підтримав цю ініціативу та повідомив, що Посольство Австралії в Україні буде відкрито найближчим часом.

Австралія висловила готовність надати підтримку реінтеграції регіонів Донбасу, які постраждали в результаті дій бойовиків.

Прем’єр-міністр Ебботт надав високу оцінку діям України з організації міжнародної гуманітарної допомоги для Луганська.



Переглядів: 3281
Поширень: 0