Посол США в Україні Джефрі Пайєт заявив, що вторгнення нових колон російських танків і важкої зброї на територію України свідчить про початок контрнаступу. «Нові колони російських танків і тяжкої зброї, що перетинають кордон України, вказують на те, що спрямований контрнаступ вже почався» – написав він на своїй сторінці у Twitter.

Прес-секретар Міністерства оборони США Стівен Ворен заявив, що Росія продовжує постачати на Донбас величезну кількість важкого озброєння та обстрілювати позиції українських військових. «Я можу підтвердити, що там були численні колони російської важкої техніки, включно з танками, бронетранспортерами, ракетними установками, системами протиповітряної оборони та іншим важким озброєнням», - наголосив Ворен.

Найбільша колона, яку вдалося зафіксувати американській стороні близько двох тижнів тому, налічувала 100 одиниць техніки, серед яких були і танки. Крім того, за даними Пентагону, Росія обстрілювала українську територію з артилерії та ракетних установок. Ці факти підтверджують, що Росія заявляє одне, а робить зовсім протилежне, і це викликає велике занепокоєння. «Ми вкотре закликаємо росіян негайно зупинити підтримку сепаратистів в Україні та почати працювати задля мирного врегулювання конфлікту», - сказав представник Пентагону.

У зв’язку з цим Сполучені Штати Америки занепокоєні оголошеним міністром закордонних справ Росії планом відправити цього тижня черговий «гуманітарний конвой» на Схід України.

Прес-секретар Держдепартаменту Дженіфер Псакі зазначила, що залишається багато невідомого у справі першого російського «гуманітарного конвою». «Ми не знаємо, що Росія ввезла в Україну, хто в\'їхав та що Росія забрала з України. Ми знаємо, що Росія відправила конвой з понад 200 вантажівок без дозволу українського уряду. Ми також знаємо, що Росія продовжує розпалювати вогонь конфлікту за допомогою поставок зброї, підготовленого персоналу та матеріалів. Теж не відомо, чи усі вантажівки та водії виїхали», - заявила представник Держдепу. Вона наголосила, що США підтримує надання гуманітарної допомоги мешканцям Донбасу, але це повинно робитися через міжнародний Червоний хрест за погодженням з українською владою, а не в односторонньому порядку країною-агресором.

На даний момент українські військові утримують оборону на головних напрямах контратак терористів. Збройні Сили України у взаємодії зі спецпідрозділами МВС та Національної гвардії України виконують завдання з пошуку, роззброєння, знищення терористів та диверсійних розвідувальних груп російських найманців в населеному пункті Родакове Луганської області. Українські піхотинці також проводять пошуково-ударні дії в напрямку Комісарівка – Алчевськ.

Сьогодні нова бригада Національної гвардії України разом із штатною бронетехнікою відбула для виконання бойових завдань у зону проведення АТО. Частина цієї техніки була представлена українцям під час параду на День незалежності України.



Переглядів: 3202
Поширень: 0