Президент України Петро Порошенко продовжив телефонні консультації з Федеральним Канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Під час обговорення Петро Порошенко охарактеризував результати багатосторонньої зустрічі у Мінську як позитивні сигнали, які можуть дати початок мирному врегулюванню ситуації на Донбасі. Серед них – знаходження спільних підходів до проблеми контролю за кордоном, конкретні кроки у питанні звільнення заручників, побудова діалогу щодо торгівельних відносин.

Співрозмовники погодились, що логіка мирного плану Президента Порошенка знайшла підтримку серед учасників зустрічі у Мінську. Саме бачення, викладене у мирному плані, може стати основою для практичних кроків з деескалації, зокрема, для роботи тристоронньої робочої групи із представниками Донбасу, кандидатури яких будуть запропоновані найближчим часом.

Також Петро Порошенко та Ангела Меркель обговорили подальший міжнародний формат для переговорів, зокрема, можливість їх продовження у Нормандському або Женевському форматі для роботи над мирним врегулюванням за результатами Мінської зустрічі.

Військові дії в зоні конфлікту

Сили антитерористичної операції продовжують утримувати зайняті позиції та успішно відбивати контрнаступи терористів.

Ситуація у районі Новоазовська залишається складною. Після того, як до українських військових надійшло підкріплення, населений пункт взятий під повний контроль об’єднаних сил АТО та добровольчих батальйонів територіальної оборони. Разом з цим з боку кордону ведуться обстріли в 10 кілометровій зоні навколо міста.

Цей напрям вже посилений додатковими силами та засобами. Українські військові виставляють додаткові опорні пункти та блок-пости. За останніми даними обстановка у Маріуполі залишається спокійною.

Бойовики безрезультатно намагаються деблокувати місто Донецьк та не припиняють обстріл житлових кварталів. На околицях міста тривають контратаки.Про це розповів сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ Андрій Лисенко.

Затримані на території України російські десантники вже звернулися до матерів тих російських військовослужбовців, які також були затримані українськими силовиками протягом останніх днів. Ознайомитись із зверненням можна у наступному матеріалі:

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

На Донеччині терористи обстріляли села Старобешеве, Новий Світ, Комсомольське, в результаті чого загинуло десятки мирних мешканців, зруйновані приватні будинки, а також відділення Пенсійного фонду. У районі відсутні газ, вода, електропостачання, стаціонарний та мобільний зв’язок.

Систематичні обстріли, диверсійно-підривна діяльність терористів свідчать про те, що ціль бойовиків – повне знищення інфраструктури Донбасу. Російські найманці системно обстрілюють промислові підприємства, комунальні об’єкти, житлові будинки, мости, знищуючи виробничі потужності регіону. Саме такі дії мають на меті створення на територіях Луганської і Донецької областей картини «гуманітарної катастрофи».

Станом на сьогодні внаслідок бойових дій терористів та російських найманців в зоні проведення АТО зупинені всі підприємства коксохімічної та хімічної галузі Донбасу. Через руйнування комунікацій зупинились Луганська і Дебальцевська дирекції залізничних перевезень Донецької залізниці, Ясинуватський, Іловайський залізничні вузли. Не працюють на відправку потягів вокзали Донецька, Луганська, Дебальцевого, Іловайська.

Через постійні обстріли терористами шахти Кіровського та Петровського районів Донецької області працюють в режимі вентиляції і водовідливу. Більшість гірників відправили в безоплатні відпустки. Шахта «Жовтневий рудник» підтоплюється.

Повністю припинено життєзабезпечення шахти «Луганське» державного підприємств «Луганськвугілля». Не відкачується вода, не провітрюються вирубки, пошкоджений копровий підйом.

Терористи зруйнували цех завантаження вугілля на шахті «Трудівська» в Петровському районі Донецька. Також через значні пошкодження практично втрачені можливості відновлення подальшої виробничої діяльності шахти «Ровенькиантрацит».

Унаслідок бойових дій терористів у Станично-Луганському районі пошкоджено магістральний газопровід, який забезпечував подачу природного газу з Ольгинського родовища у населені пункти області. У результаті без газопостачання залишилось близько 15 тисяч мешканців регіону.

У Маріуполі бійці добровольчого батальйону «Азов» затримали організатора диверсійної групи, який займався і фінансуванням терористів.

Управління Міністерства внутрішніх справ у Луганській області налагодило взаємодію зі Збройними силами України. В режимі реального часу надається оперативна інформація стосовно місць знаходження, пересування військової техніки та живої сили терористів. Завдяки цьому протягом останнього тижня вдалося запобігти втратам наших військових, а також знищити велику кількість замаскованої техніки терористів.

Міжнародна підтримка

Міністерство оборони Польщі 26 серпня відправило в Україну першу партію гуманітарної допомоги, яка має бути доставлена військовим до кінця серпня. Міноборони Польщі нагадало, що загалом планує відправити в Україну близько 320 тонн гуманітарного вантажу, у тому числі продукти харчування з продовженим терміном придатності, матраци, ковдри та постіль. Вантаж буде доставлено до однієї з військових частин біля Львова. Передача допомоги відбувається згідно з досягнутими між міністерствами оборони Польщі та України домовленостями від 14 серпня.

Сьогодні Швейцарія посилила санкції проти Росії у зв’язку з подіями в Україні. Санкційний список поповнився 11 прізвищами і п’ятьма банками. Країна заборонила починати з ними нові фінансові відносини, а про вже існуючі необхідно повідомити владу. Крім того, швейцарська влада заборонила імпорт матеріалів військового призначення з Росії, а також експорт устаткування для нафтової промисловості.



Переглядів: 3749
Поширень: 0