Міжнародна підтримка

Під час учорашнього робочого візиту до Брюсселю Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Прем’єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном. Глава держави висловив вдячність Девіду Кемерону за послідовну позицію Великобританії у питанні відстоювання цілісності України. Петро Порошенко і Девід Кемерон домовилися про координацію зусиль у контексті реалізації мирного плану для Донбасу і планують продовжити діалог щодо шляхів протидії агресії в рамках Саміту НАТО 4-5 вересня у Великій Британії.

У розмові з Прем’єр-міністром Королівства Нідерланди Марком Рютте Президент України наголосив на важливості консолідованої рішучої підтримки нашої держави з боку держав-членів Європейського Союзу. Президент наголосив, що світ не має забути про трагедію катастрофи літака Боїнг-777 «Малайзійських авіаліній». «Це в наших спільних інтересах, щоб завершити комплексне, прозоре і об’єктивне міжнародне розслідування авіакатастрофи та оприлюднили його офіційні результати», – сказав Петро Порошенко.

Зважаючи на загострення ситуації в країні, Україна має намір обговорити з Європейським Союзом питання розширення списку озброєнь, які можуть постачатися до нашої держави. «ЄС раніше зняв ембарго на поставки деяких видів зброї, і ми зараз очікуємо, що відбудеться розширення цього списку озброєнь з боку ЄС. Україна має намір обговорити це питання більш детально на саміті НАТО в Уельсі. Про це Президент України Петро Порошенко заявив у Брюсселі. Він також повідомив, що країни ЄС готові надати військово-технічну допомогу Україні.

У своїх висновках, ухвалених за результатами засідання, Європейський Союз закликав Росію негайно вивести свої війська з України. У документі ЄС засудив незаконну анексію Криму, постачання зброї та бойовиків з території Росії на Схід України, а також агресію з боку російських збройних сил на території України. «Євросоюз закликає Російську Федерацію негайно вивести всі свої військові сили і техніку з України”, – сказано у документі.

Крім того, Європейська Рада підкреслила “важливість негайної реалізації мирного плану президента Порошенка”. Європейський Союз знову заявив про нагальну необхідність „стійкого політичного рішення, заснованого на повазі суверенітету України, територіальної цілісності, єдності та незалежності”.

«Перший крок повинен складатися зі взаємно узгодженого припинення вогню, відновлення українського контролю за кордонами, негайного припинення потоків зброї, обладнання і військового персоналу з Російської Федерації в Україну, а також термінового звільнення всіх заручників, які утримуються незаконними озброєними групами, та ув’язнених, що утримуються в Російській Федерації”, – констатує ЄС.

Переговори про врегулювання ситуації на Донбасі поновляться в понеділок Крім того, Європейська Рада знову закликала до „негайного, безпечного і безперешкодного доступу до місця аварії MH17 в рамках угоди про припинення вогню».

Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація в районі проведення АТО залишається напруженою. Терористи та російські військові продовжують концентрувати «живу» силу та військову техніку в обласних центрах, закріплюються у захоплених населених пунктах Амвросіївського, Старобешівського, Новоазовського районів. Про це заявив на брифінгу в Києві речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12 годину 31 серпня

Протягом 30 серпня бойові дії тривали в Старобешево, Іловайськ, Круглик та районі аеропорту «Луганськ».

За останню добу сили АТО знищили2 танки, установку “Ураган” та 6 систем “Град”, а також понад 100 бойовиків. Зокрема, було знищено підрозділ бойовиків на північній околиці пункту Петровське. За даними розвідки, після удару українських військових на позиціях загарбників спостерігалися вибухи боєприпасів та пожежі.

Протягом доби сили АТО 33 рази вступали у вогневий контакт з терористами та російськими військовими в районі населених пунктів Станиця Луганська, Георгіївка, Червона Поляна, Андріївка, Лутугіне, Круглик, Успенка, Березове, Вергунський Роз’їзд, Федорівка, Земляне, Мар’їнка, Адріанополь, Макарове, Фащівка та аеропорт «Луганськ».

З території Російської Федерації продовжуються обстріли позицій сил АТО. Зокрема, були обстріляні позиції українських військових неподалік селища Городище. Росіяни застосували проти наших військ протитанкові керовані ракети. У Луганській області з боку Російської Федерації обстріляно лінію Державного кордону України та міст через річку Камишна неподалік села Нижньобаранівка Біловодського району, а також позиції сил АТО у селі Макарове Станично-Луганського району.

Росія продовжує авіарозвідку за допомогою безпілотних літальних апаратів для виявлення позицій прикордонників. За добу було зафіксовано 4 російські безпілотники – у Донецькій області неподалік населеного пункту Роза Люксенбург, а також під селом Юганівка на Луганщині.

Вчора близько 9 години вечора на пункті пропуску «Гоптівка» Харківської області російській стороні передали 9 десантників Збройних сил РФ, яких було затримано на території України. Після цього о 3 ночі від російських прикордонників прийнято 63 військовослужбовців Нацгвардії України.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Російські терористи продовжують руйнувати інфраструктуру Донбасу. Учора близько 18:30 російські терористи обстріляли Лутугинський науково-виробничий валковий комбінат. Вогонь по заводу прокатних валків вівся з боку населених пунктів Волнухіне і Краснодон. Інформація про жертви і руйнування уточнюється.

Неподалік села Гранітне Тельманівського району терористи підірвали автомобільний міст через річку Кальміус.

На території Новоазовська російські окупанти продовжують застосовувати методи фашистської воєнної пропаганди, зокрема, поширюються інструкції для мешканців Приазов’я “Як поводити себе з миротворчим контингентом військ РФ”. В інструкції пояснюється, що мешканці не мають перешкоджати пересуванню російських військ, які, нібито діючи відповідно до Женевської конвенції 1949 року, “прийшли щоб захистити Вас від терористів з незаконної української армії”, неухильно дотримуватись комендантської години та бути готовими до можливого звільнення житлової площі для розміщення “миротворчих сил”. Інструкція також пропонує розмовляти на “звільнених територіях” лише російською мовою, надавати “миротворцям” інформацію про місця дислокації ЗС України, підготувати списки українських військових, учасників Майдану, проукраїнських громадських активістів для передачі співробітникам ФСБ, за що городяни отримують додаткові харчі та пільги, а Міноборони РФ гарантує, що “нікого просто так не розстріляють”.

Частково відновлено газопостачання у Кам’янобрідський та Жовтневий райони Луганська. Можливості ПрАТ “Луганськгаз” обмежені у зв’язку із пошкодженням під час обстрілів терористів складу зберігання ремонтного обладнання. Відновлено також роботу Вергунської насосної станції 2-го підйому, яка забезпечує питною водою східну частину м. Луганська.

Вчора ввечері понад тисячу мешканців Маріуполя сформували живий ланцюг на блокпосту з боку виїзду з міста у напрямку Новоазовська, де зараз перебувають російські війська. Люди протестували проти воєнної агресії Росії.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та вилучили 163 одиниці боєприпасів та вибухонебезпечних предметів. Обстежено 5,6 га територій.

Технічне оснащення армії

Учора Національна гвардія України презентувала один з вертольотів МІ8-МТВ1, переданих минулою владою в оренду компанії “Українські вертольоти” і повернутих для роботи в зоні АТО. Після ремонту і модернізації він успішно пройшов льотні випробування.

Модернізований вертоліт оснащений сучасним обладнанням для евакуації тяжкопоранених. На його борту встановлено реанімаційний модуль для пацієнтів, шість ношів для тяжкопоранених. У складі екіпажу – два лікарі. Під час польоту можуть бути проведені невідкладні реанімаційні заходи: вентиляція легенів, переливання крові, дефібрилятор. У складі медичної бригади працює карета швидкої медичної допомоги. Вертоліт має інтегровану систему для виконання нічних польотів, на борту встановлена оптико-електронна система, потужний пошуковий прожектор з інфрачервоною камерою, лебідка для підйому одночасно двох поранених.

Крім того, в зоні проведення АТО в розпорядженні НГУ тепер є ще 3 модернізовані вертольоти: для евакуації поранених з можливістю надання першої медичної допомоги і два транспортні вертольоти МІ8МТВ1, оснащені для транспортування до 12 поранених на борту кожного. На сьогоднішній день аналогів таких вертольотів немає в світі.



Переглядів: 3394
Поширень: 0