Сьогодні в Ньопорті (Уельс) продовжить роботу саміт НАТО. За підсумками засідання комісії Україна – НАТО, яке відбулося вчора, ухвалено спільну заяву. Голови держав НАТО та рада комісії «Україна–НАТО» заявили про свою єдність у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України у межах кордонів, визнаних міжнародним співтовариством. У заяві також засуджується російська незаконна та нелегітимна самопроголошена «анексія» Криму, а також умисна дестабілізація Росією східної України.

Учасники саміту суворо засудили нелегальну, нелегітимну, самовільну анексію Криму Росією і спроби РФ дестабілізувати Східну Україну в порушення норм міжнародного права. Росію закликали відмовитися від анексії, яку ніколи не буде визнано.

«Незважаючи на свої зобов’язання щодо деескалації конфлікту, Росія фактично здійснила пряме військове вторгнення в Україну і лише посилила підтримку бойовиків», – йдеться у заяві. Альянс визнає право України відновити мир і правопорядок, захищати своїх громадян і територію і підтримує прагнення української армії та служб безпеки в будь-який спосіб зменшити кількість жертв з боку мирного населення.

Союзники розглядають будь-які односторонні військові або руйнівні дії Росії на території України, під будь-яким приводом, включаючи гуманітарний, як такі, що є кричущим порушенням міжнародного права.

Усі 28 союзників посилюють свою підтримку, щоб покращити здатність України забезпечувати свою власну безпеку.

Крім того, НАТО має намір розширити співпрацю з Україною. Альянс запустить нові проекти в сфері контролю, командування, логістики, стандартизації, кіберзахисту, сприяння працевлаштуванню та стратегічних комунікацій. НАТО також надасть Україні підтримку в реабілітації постраждалого особового складу Збройних Сил.

Президент України Петро Порошенко на спільній прес-конференції з Генсеком альянсу Андерсом фог Расмуссеном відзначив, що досягнуто домовленості на двосторонньому рівні з країнами-членами НАТО щодо військово-технічної співпраці, в тому числі про постачання нелетального та летального озброєння, включаючи високоточну зброю.

«Країни-члени НАТО готові надати Україні 15 млн. євро фінансової допомоги для проведення реформ у секторі безпеки», – заявив Андерс фог Расмуссен. Для цього створено 4 цільові фонди.

Україна продовжує роботу для забезпечення миру на Донбасі. Сьогодні у Мінську відбудеться засідання Тристоронньої контактної групи, під час якого буде обговорено практичні кроки з реалізації мирного плану. Зокрема, метою є досягнення домовленості про двостороннє припинення вогню.

Президент Петро Порошенко відзначив, що для цього необхідна підтримка ОБСЄ з метою запровадження місії з моніторингу режиму припинення вогню та звільнення усіх заручників, яких утримують терористи. Також першочерговим завданням є відновлення контролю над кордоном та виведення російських військ, які вторглися на територію України.

Глава держави підкреслив, що суверенітет, територіальна цілісність і українська незалежність не є питанням перемовин.

Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація в зоні антитерористичної операції продовжує загострюватися.

Протягом доби сили АТО 27 разів вступали у вогневий контакт з російськими військовими та терористами.

Ситуація в зоні АТО: росіяни почали наступ на Маріуполь, артилерією найманців убито двох дітей

У Донецькій області бої відбулися в районах населених пунктів: Мар’їнка, Авдіївка, Тоненьке, Комінтернове, Малоорлівка, Верхньоторецьке, Нікішине та під аеропортом Донецька.

У Луганській області – біля н.п. Золоте, Весела Гора, Станиця Луганська, Стукалова Балка, Макарове.

Тривають обстріли сил АТО та українських населених пунктів з боку РФ. Так, вчора о 15:00 три російських БМП з боку РФ обстріляли прикордонний наряд неподалік селища Красний Деркул Луганської області. Такі новини оприлюднив сьогодні на першому традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

О 20:30, о 20:50, о 21:56 та о 22:53 прикордонники зафіксували з боку Росії 4 залпи РСЗВ (ймовірно «Смерч») по території України в напрямку н.п. Побєда «Верхнє-Камишинський (РФ) – Нижньобараниківка (Укр., Луганська обл.)» на відстані до 10 км від лінії кордону.

Учора в другій половині дня з населеного пункту Безіменне росіяни почали наступ на Маріуполь через селище Широкіне, що у 20 км на схід від Маріуполя.

В район Широкіного прорвалася колона бронетехніки кількістю до 5 танків, 3 самохідних артилерійських установки, установка «Град» та особовий склад з мінометами та іншим важким озброєнням. У ході вчорашніх боїв першу атаку росіян було відбито. Сьогодні зранку бої відновилися. Росіяни використовують усі види важкої техніки. Наразі важкий бій триває, наші військові тримають оборону.

Збройні сили РФ почали ротацію частин і підрозділів ЗС РФ, що втратили боєздатність.

Вашій увазі пропонується відео передислокації окупаційних військ з Криму на Донбас в районі Керченської переправи.

Російська сторона продовжує концентрацію своїх збройних сил на півночі тимчасово окупованого Криму. До адміністративного кордону з материковою частиною України додатково прослідувала колона військової техніки в складі 10 БТР та декілька тентованих вантажних військових автомобілів.

Росіяни зосереджуються в районах Маріуполя, Волновахи, Костянтинівки, Фащівки та Алчевська. Зафіксовано постачання російською стороною озброєння та живої сили, що здійснювалося в районах н.п. Дібровка Ростовської області та Новоазовськ Донецької.

Так о 03:40 та о 10:00 з РФ через Дібровку в бік н.п. Дмитрівка Донецької обл. прослідували 2 колони військової техніки в складі: 20 танків, 9 ракетних установок «Град», БТРів, 13 тентованих автомобілів «Камаз» та десяток автомобілів «Урал» з особовим складом.

Після цього о 17:30 у зворотному напрямку прослідувало 6 легкових транспортних засобів з піднятим червоним прапором, 3 військових вантажних автомобілів «Камаз» та 1 автомобіль «Камаз» синього кольору, на всіх транспортних засобах були нанесені білі круги. За оперативною інформацією, на цих машинах росіяни вивозили своїх убитих та поранених.

Підрозділи Держприкордонслужби проводять активні розвідувально-пошукові та рейдові дії в районі державного кордону. Під час операцій відбулося 5 збройних зіткнень та 3 обстріли прикордонних позицій та нарядів.

Вчора о 13:30 мобільна група під час рейду в районі н.п. Роза Люксембург Донецької області вступила в бойове зіткнення із дозором терористів, які здійснювали марш в складі одного танку та вантажівки «Урал», на якій була встановлена зенітна установка «ЗУ-23». Під час бою прикордонники знищили вантажівку із зенітною установкою, а танк без відповідної підтримки відійшов в тил контрольованої бойовиками території.

Вчора о 13:50 рейдова група в районі н.п. Комінтерново вступила у вогневий контакт з загоном терористів у складі 2 танків, 1 БМП та бойовиками, що їхали на броні. Під час бою 4 терористи знищено. Отримали поранення 2 прикордонника. О 14:10 на підмогу рейдовій групі прибула ще одна мобільна група прикордонників. Спільними діями їм вдалося змусити бойовиків відступити.

Вчора о 18:00 в районі н.п. Тельманове прикордонники знищили блокпост терористів.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Російські найманці та диверсанти продовжують руйнувати інфраструктуру Донбасу. Зокрема вони замінували автодорогу Дебальцеве–Артемівськ. Крім того, терористи не припиняють обстрілювати житлові квартали Донецька, Луганська та Алчевська.

Вчора протягом 5-ти годин росіяни артилерією обстрілювали населений пункт Широкіне неподалік Маріуполя. Є жертви серед мирного населення. За оперативними даними загинуло двоє дітей та місцевий мешканець.

Терористи примушують чоловіче населення селища Безіменне у Новоазовському районі Донецької області облаштовувати фортифікаційні споруди. У селі Олексіївка Амвросіївського району Донецької області російські найманці вимагають у місцевих фермерів гроші на пальне та примушують ремонтувати техніку. У разі відмови бойовики погрожують забирати у селян земельні паї та майно.

Внаслідок бойових дій терористів в Луганській області частково відключені від газопостачання, перебувають в критичному стані та потребують обстеження – понад 166 тис. абонентів – приватних та багатоквартирних будинків.

3 вересня рятувальники ДСНС України доставили до Дніпропетровська 12 тонн гуманітарного вантажу від Фонду Народонаселення ООН. Цю допомогу надано вимушеним переселенцям з Донбасу до Дніпропетровської та Запорізької областей.

Станом на сьогодні піротехніки ДСНС розмінували близько 1026 га територій і 38 га водойм. Перевірили на наявність боєприпасів понад 830 об’єктів соціальної інфраструктури, виявили та знешкодили 17 тис.260 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Міжнародна підтримка

Вчора під час саміту НАТО Президент України Петро Порошенко провів зустрічі з Президент Франції Франсуа Оландом, Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським та Державним секретарем США Джоном Керрі. Петро Порошенко поінформував колег про серйозне загострення ситуації на Сході України у зв’язку із розширенням агресії з боку Російської Федерації.

Президент Франції Франсуа Оланд наголосив на готовності Франції сприяти організації та проведенню подальших переговорів з метою врегулювання ситуації, зокрема, у «Нормандському форматі». Він також підтвердив, що Франція призупинила виконання своїх зобов’язань щодо поставки «Містралей» до Росії.

Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський рішуче засудив російську агресію в Донецькій та Луганській областях та дії, що спрямовані на підрив державності України.

Державний секретар США Джон Керрі підкреслив, що Сполучені Штати Америки і надалі підтримуватимуть всіма засобами незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також продовжать наполегливо працювати задля консолідації міжнародних зусиль для підтримки України. «Ми сподіваємося на реальне припинення вогню, на те, що російські війська залишать Україну. Це наша мета і ми маємо обговорити деталі як уникнути довготривалої конфронтації».

Вчора Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що Північноатлантичний союз закликає Росію «вивести свої війська з України, зупинити потік озброєнь, людської сили і коштів для сепаратистів» на Сході України.

Сенатор Джон Маккейн звинуватив президента РФ у вторгненні до України та наголосив, що виступає за ухвалення в США закону про надання Україні оборонного ОіВТ (протитанкова зброя та системи ППО), що дозволить зупинити російську агресію. На його думку, Україна також потребує розвідувальних даних від США.

Речник Пентагона Стівен Воррен повідомив, що російські війська, розгорнуті поблизу східного кордону України, становлять нині більшу загрозу, ніж раніше, з огляду на рівень їх озброєності артилерією й системами протиповітряної оборони. За його оцінкою, ці сили є повністю боєздатними, російський контингент має велику концентрацію польової артилерії, ракет, систем ППО, інженерних та інших військ, які забезпечують матеріально-технічне оснащення.

Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер оголосив, що Канада підтримуватиме ініціативи НАТО, які допоможуть Україні протистояти загрозі російського мілітаризму. Така підтримка надаватиметься через трастові фонди НАТО, з акцентом на нарощування українського командування, управління та зв’язку, комп’ютерних систем для сприяння покращенню системи управління персоналом і реформування логістики та стандартизації у Збройних силах.



Переглядів: 3575
Поширень: 0