За 10 років шахраї налагодили безпрецедентну діяльність, ошукуючи українців, бажаючих виїхати до Сполучених Штатів Америки, щоб жити та працювати там на законних підставах. Заради можливості потрапити до успішної держави, наші громадяни були готові на все: продавали домівки, квартири, машини та брати кредити. На такому бажанні учасники транснаціонального ОЗГ побудували цілу шахрайську індустрію.

Наймасштабнішу аферу з Green Card розкрили працівники ГУБОЗ спільно з колегами з США

Схема афери з американськими візами була надзвичайно продуманою. Учасники групи, ретельно завуальовуючи свою діяльність, взяли під свій контроль програму диверсифійкаційної візової лотереї Diversity Visa та видурювали в українців гроші, втягували у фінансову кабалу, а інколи й у трудове рабство за кордоном.

Тривале документування діяльності угруповання здійснювалось одночасно правоохоронцями двох країн. В Україні цим займалися працівники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю разом зі своїми колегами з УБОЗ УМВС України в Тернопільській області, адже головний офіс зловмисників перебував саме у Тернополі.

Наймасштабнішу аферу з Green Card розкрили працівники ГУБОЗ спільно з колегами з США

Центром злочинної схеми є комерційна структура «Гермес», яка за родом діяльності мала б надавати туристичні послуги, та усю свою рекламну політику будувала на сприянні в еміграції до США.

Тож як з’ясували правоохоронці, підприємство виявилося не таким вже й безневинним.

Зловмисники нелегально збирали установчі дані громадян України без їх відома. Особисту інформацію з фотографіями десятків тисяч українців зловмисники купували або викрадали з різних закладів та установ. У подальшому від імен всіх цих людей спільники заповнювали заявки на участь в лотереї. При цьому українці про це навіть не підозрювали.

Щороку, отримуючи імена переможців, вони просто продавали їх виграшний код. При цьому ціна різнилася від 4,5 тисяч доларів до 12, в залежності від платоспроможності людини. Це у той час, коли участь у лотереї є абсолютно безкоштовною, а Уряд США не уповноважував будь-яке підприємство на Україні бути посередником.

Наймасштабнішу аферу з Green Card розкрили працівники ГУБОЗ спільно з колегами з США

Люди, які марили отримати можливість спробувати свої сили за кордоном, були просто вимушені погоджуватися на вимоги шантажистів.

Крім того, учасники угруповання розуміли, що не в кожної людини є така кругленька сума готівкою, тож і в цьому напрямку вони добряче попрацювали.

У разі, якщо особа була не спроможна сплатити такі кошти, їй пропонувалося оформити кредит у спеціально створеній кредитній спілці. А в якості гарантій виплати боргу складалися угоди про заставу нерухомого майна.

Наймасштабнішу аферу з Green Card розкрили працівники ГУБОЗ спільно з колегами з США

А після того, як людина виїжджала за кордон, група спеціально підібраних адвокатів через корумповані зв’язки в правоохоронних органах та судах відбирали все майно потерпілих.

В цілому слово «Гермес» стало брендом не лише на Тернопільщині, а й у інших містах України, де працювали їх філіали. Зі слів учасників угруповання, вони продавали українцям мрію та надію.

Наймасштабнішу аферу з Green Card розкрили працівники ГУБОЗ спільно з колегами з США

Тож були люди, які й самі зверталися до товариства за допомогою у виїзді до Америки. Тоді правопорушники самостійно заповнювали необхідні анкети від імені клієнтів та відправляли електронною поштою заявку на участь у лотереї, зазначаючи свої контактні дані та електронні адреси, куди в подальшому надходитимуть коди-підтвердження.

Однак люди навіть не здогадувалися, що за відповідний код, їм знову доведеться заплатити суму в розмірі десятків тисяч доларів США. Тож у будь-якому випадку зловмисники своїх жертв затягували у фінансову залежність.

Одним лише обманом не закінчувалася діяльність зухвалого угруповання. Вже на території США інші спільники зустрічали українців, де забирали їх міграційні документи та влаштовували на низькооплачувані роботи. Таким чином люди ставали трудовими рабами.

У разі звернення потерпілих або їх родичів в правоохоронні органи, їм одразу погрожували розправою, тут же знову були доречними корумповані зв’язки угруповання.

Крім того, аби не привертати до себе зайвої уваги правоохоронних органів зловмисники називали свої філіали «Діаспора».

За словами заступника начальника ГУБОЗ МВС Віталія Стрижака, працівниками міліції вже проведено 25 обшуків, у ході яких вилучено чимало доказів незаконної діяльності угруповання, зокрема бухгалтерські документи, штампи та печатки фіктивних підприємств, банківські картки, анкети з персональними даними, боргові розписки, тощо.

Наймасштабнішу аферу з Green Card розкрили працівники ГУБОЗ спільно з колегами з США

Також вилучено документи на право власності на нерухомість як на території України, так і за кордоном, державні акти на земельні ділянки на території різних регіонів нашої країни та півмільйона гривень.

В цілому розслідується цілий ряд кримінальних проваджень, розпочатих за ст. 190 (Шахрайство), ст. 205 (Фіктивне підприємництво) та ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України. До речі, Державною службою фінмоніторину вже підтверджено «відмивання» доходів угрупованням на суму більше ніж 2 мільйони гривень.

На території нашої країни у шахрайській схемі були задіяні близько 10 осіб. Двом учасникам вже повідомлено про підозру, незабаром така ж участь чекає й їх спільників на території США. Адже там розслідується кейсова справа відносно візового шахрайства.

- Наразі планується підписання міжнародно-правового доручення, в рамках якого проводитиметься подальша спільна робота правоохоронців двох країни з розслідування цієї резонансної справи, встановлення всіх потерпілих, повернення їх грошей та притягнення до відповідальності всіх учасників транснаціональної групи, - зазначив Віталій Стрижак.

Зокрема вже встановлено майже 200 потерпілих, які на даний час перебувають в США, їх дані вже передано американським колегам. Разом з тим, вилучені під час обшуку документи свідчать, що через шахрайську оборудку угруповання пройшли тисячі людей.

Міліціонери звертаються до всіх, хто мав нещастя потрапити в тенета шахраїв, у кого пройдисвіти видурили гроші за легальну еміграцію в Сполучені Штати Америки в рамках Green Card Lottery, не зволікаючи звертатися до правоохоронних органів. Телефони чергової частини управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Тернопільській області: (0352) 27-12-15, 096-430-40-44 або Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України: (044) 461-16-27.



Переглядів: 4427
Поширень: 0