СБУ має інформацію про злочинні наміри правопорушників з «ДНР» найближчим часом незаконно переправити до Російської Федерації раритетний паровоз «Ь-2062», який є історичною цінністю та належить до світової культурної спадщини.

Встановлено, що 16 жовтня цей історичний експонат, який перебував у донецькому музеї «Історії та розвитку донецької залізниці», почали готувати до вивозу за кордон через пункт пропуску «Успенка».

Коментар речника СБУ Олени Гітлянської:

«Раритетний паровоз «Ь-2062», так звана «Кукушка», єдиний у світі екземпляр маневреного безтендерного танка-паровоза «Ь-2062» та є невід’ємною частиною української культурної та історичної спадщини.

Служба безпеки України закликає світову спільноту, зокрема, представників ОБСЄ, які знаходяться в пункті пропуску «Успенка», завадити незаконному привласненню унікальної історичної цінності, що належить Україні.

Хочу нагадати, що мародери несуть повну юридичну відповідальність з урахуванням норм міжнародного гуманітарного права та чинного кримінального законодавства України.

Рано чи пізно всі ці злочини стануть предметом розгляду українських та міжнародних судів.

Принагідно хочу нагадати, що на основі масових свідоцтв і встановлених доказів вчинення терористами "ДНР" і "ЛНР" злочинів проти миру і безпеки людства Служба безпеки відкрила кримінальне провадження за злочини проти людяності».



Переглядів: 3373
Поширень: 0