На наступному тижні планується здійснити низку кроків з відновлення реального контролю ситуації на українсько-російському кордоні. Ці кроки є результатом домовленостей, досягнутих у Мілані. Про це Президент України Петро Порошенко заявив в інтерв’ю провідним телеканалам України.

Зокрема, планується, що на початку тижня відбудеться зустріч керівників прикордонних відомств України та Росії, де буде обговорено технічні деталі відновлення роботи пропускних пунктів на кордоні. Туди мають повернутися українські прикордонники та митники для забезпечення контролю пересування людей та вантажів. Планується, що до кінця тижня буде відновлено роботу пропускного пункту «Ізварине».

Також Президент України наголосив на тому, що під час зустрічей у Мілані європейські лідери продемонстрували повну підтримку України. «На сьогоднішній день є тверда і чітка позиція, що без реального прогресу, сталого миру, виконання всіх пунктів Мінського меморандуму питання про зняття санкцій проти Росії ставитися не буде», - сказав Глава держави і додав: «Європейський Союз продемонстрував, що є єдність всередині ЄС і солідарність з Україною».

Одним з головних кроків щодо виконання мінських домовленостей є припинення вогню та встановлення сталого миру як передумови відведення важкої техніки та формування буферної зони. Президент України відзначив, що досягнуто домовленості про розташування у близько 15 точках на лінії розмежування моніторингових груп ОБСЄ, які спостерігатимуть за ситуацією за допомогою систем контрбатарейної боротьби. Ці системи дозволять чітко фіксувати, звідки здійснюються обстріли і хто є порушником домовленостей. 

Крім цього, Президент України відзначив, що всі учасники переговорів у Мілані наголошували на важливості реалізації всіх без винятку пунктів Мирного плану, зокрема, щодо проведення місцевих виборів в окремих районах Луганської та Донецької областей винятково за українським законодавством. «Так звані фейкові вибори, другого листопада чи іншого дня, якщо вони проводяться не у відповідності із українським законодавством, без дотримання режиму припинення вогню, без міжнародних спостерігачів не можуть і не будуть визнані жодним із учасників консультацій», – зауважив Петро Порошенко.

Ситуація в зоні АТО

Ситуація навколо 32-го блокпосту у районі н.п. Сміле перебуває під повним контролем українських військових. Міністр оборони Степан Полторак доповів Президенту України, що для нейтралізації загрози блокпосту було проведено рейдовий бій, під час якого знищено 1 танк противника та завдано значних втрат у живій силі. Втрат серед українських військових немає. Раніше під час обстрілів було поранено двох військовослужбовців, яким вже надано медичну допомогу. На блокпост доставлено 2 тони води, продукти харчування у достатній кількості, повний боєкомплект та усе необхідне для життєдіяльності. Також на блокпост доставлено підкріплення, яке допоможе утримувати позиції у разі повторних нападів бойовиків. Проводяться заходи зі знешкодження диверсійно-розвідувальних груп терористів у прилеглих районах. Також здійснюється інженерне укріплення позицій. Оточення блокпосту не було і немає. Бойовий дух наших військових, які несуть службу на цьому блокпосту, надзвичайно високий, вони готові виконувати завдання командування.

Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:00 19 жовтня

За минулу добу терористи проявили свою активність у кількох точках зони АТО. Зокрема бойовики здійснили чергову невдалу спробу штурму Донецького аеропорту. Напад успішно відбито, терористи зазнали втрат і відступили.

В районі населених пунктів Миколаївка, Новобахмутівка, Тоненьке Донецької області позиції наших силовиків були обстріляні бойовиками з реактивних установок «Град». Окрім того, терористи завдали мінометного удару по Авдіївці.

На ділянках кордону, які контролюються українськими військовими, сутичок з терористами не було.

O 22:20 у районі н.п. Сартана, що поблизу Маріуполя, зафіксовано проліт 1 безпілотника за маршрутом «Маріуполь–Комінтернове». Ситуація у самому Маріуполі спокійна і контрольована.

За минулу добу загиблих серед українських військових немає, поранено 13 військовослужбовців.

Сьогодні о 13:00 на Софійській площі столиці курсантів полку "Азов" проведуть в зону АТО. Бійці полку виконуватимуть службово-бойові завдання разом із військовослужбовцями НГУ на блокпостах. Наразі відбувається організаційна процедура переходу добровольчого батальйону МВС України «Азов» до підрозділів Національної гвардії України.

Ситуація у населених пунктах зони АТО

Найбільшу загрозу для місцевого населення на територіях, які контролюються терористами, наразі складають сутички між різними бандами бойовиків. а також обстріли житлових кварталів, які здійснюють терористи. Зокрема, вчора у Донецьку протягом всієї другої половини дня та вночі терористи обстрілювали місто, внаслідок чого загинуло 4 мирних жителя, 9 отримали осколкові поранення різного ступеня тяжкості.

Станом на ранок обстановка у Донецьку була напруженою. Внаслідок артобстрілів терористів зафіксовано численні руйнування житлового фонду, повністю знищений один з цехів Донецького казенного заводу хімічних виробів. Зазнали пошкоджень газопроводи в Петровському та Київському районах Донецька. Наразі комунальники міста проводять ремонтні роботи.

У той же час на звільнених територіях Донбасу життя нормалізується, першочергові питання життєзабезпечення системно вирішуються. Крім того, вчора у Слов’янську відбулися концерти художньої самодіяльності місцевих дитячих колективів. Працівники відділу культури Слов’янської міської ради організували серію концертів, щоб підтримати бойовий дух українських вояків під час відпочинку. Сьогодні на головній площі Слов’янська відбудеться концерт Академічного ансамблю пісні і танцю Національної гвардії України для місцевих жителів та біженців із окупованих бойовиками районів.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати вважають за необхідне готуватися до потенційної небезпеки з боку Росії. За його словами «стратегічне середовище дуже динамічне і непевне зараз. І ця непевність породжена тим, що Володимир Путін робить в межах та поза межами території України».

Президент Франції Франсуа Олланд відзначив прогрес у процесі запровадження контролю за українсько-російським кордоном та припинення вогню. «Франція і Німеччина вирішили надати безпілотники та інші засоби для підтримки ОБСЄ, яка є дуже важливою організацією в Центральній Європі і братиме участь у процесі контролю за кордоном», - зазначив він.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, говорячи про кризу в Україні, висловив переконання в необхідності посилити тиск на Росію шляхом розширення санкцій, і водночас збільшити допомогу українському уряду.

Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп заявила, що Президент РФ Володимир Путін погодився вплинути на проросійських бойовиків на Донбасі для продовження розслідування катастрофи малайзійського літака. Вона розповіла про свою зустріч з російським президентом, що пройшла напередодні в Мілані в кулуарах форуму ASEM. «Я попросила його використати вплив Росії на сепаратистів на сході України, щоб надати нашим слідчим можливість доступу до місця аварії», - сказала міністр. «Володимир Путін визнав, що Москва має вплив на сепаратистів і пообіцяв докласти зусиль, щоб задовольнити моє прохання».



Переглядів: 3701
Поширень: 0