Польща передислокує тисячі військовослужбовців до своїх східних кордонів в рамках перебудови військової структури. Про це повідомив у понеділок міністр оборони Польщі Томаш Семоняк агентству Associated Press. За його словами, війська потрібні на сході через конфлікт в сусідній Україні.

«Геополітична ситуація змінилася, у нас виникла найбільша криза в галузі безпеки з часів холодної війни, і ми повинні зробити висновки з цього», - заявив Семоняк.

Він сказав, що принаймні у трьох військових баз на сході збільшиться особовий склад з нинішніх 30 відсотків до 90 відсотків до 2017 року і військова техніка буде переміщена на ці бази. Міністр не вважає це рішення «нервовим або радикальним кроком», але через «ситуації на Україні ми хотіли б бачити підрозділи на сході Польщі більш ефективними».

Хоча Польща вступила в НАТО в 1999 році, велика частина її 120-тисячної армії розміщується вздовж західного кордону країни, як пережиток колишнього протистояння Варшавського договору, до якого входила Польща, і країн НАТО.

Підрозділи, розміщені на сході, як, наприклад, частина ППО в Седльце, заповнена особовим складом тільки на 30 відсотків, а 100 відсоткове поповнення передбачено тільки на випадок військових дій.

За останній час відносини між Росією і Польщею значно погіршилися. Серед іншого в п\'ятницю було оголошено про позбавлення акредитації в Польщі власного кореспондента агентства «Росія «Сегодня», в минулому «РИА Новости», Леоніда Свиридова, якого звинувачують у шпигунстві. Повідомляється, що раніше він був позбавлений права на роботу в Чехії за звинуваченням у шпигунстві.

Оголошення про те, що позбавлення Свиридова акредитації як іноземного журналіста відбулося менш, ніж через два тижні після того, як у Польщі затримали двох осіб за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії, один з яких був високопоставленим офіцером польських збройних сил.



Переглядів: 3277
Поширень: 0