Ситуація в зоні АТО

Учора в Луганській області було звільнено 9 українців, які перебували у заручниках: 7 військових та 2 волонтери. 1 – з батальйону «Айдар», 6 – з 80-ї та 24-ї бригади Міністерства оборони.

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Володимир Полевий, в цілому на окупованих територіях Донбасу зберігаються тенденції, які було зафіксовано останнього часу. Терористи порушують режим припинення вогню. Російська сторона продовжує нарощувати свою військову присутність на підконтрольних бойовикам територіях. У Луганській області спостерігається стягування військової техніки та живої сили противника до міст Щастя, Первомайська, Попасної та Слов’яносербська.

Протягом доби найактивніші обстріли здійснювалися бойовиками на Донецькому напрямку, де двічі з гранатометів, снайперської та стрілецької зброї обстрілювався Донецький аеропорт. Як уже повідомлялося, учора сили АТО артилерійським вогнем у відповідь знищили або пошкодили 4 танки, 2 БТРа, 2 гаубиці Д-30 та 1 БМП окупантів.

Терористи з мінометів, танків та артилерії обстріляли позиції біля н.п. Мар’їнка, Березове, Новомихайлівка, Піски, Авдіївка, Майорське, Ленінське Дзержинське.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на першу половину дня 8 листопада

На Дебальцевському напрямку з артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї терористи обстріляли позиції сил АТО в районі н.п. Нікішине, Рідкодуб, Дебальцеве. Біля смт Чорнухине наші позиції були обстріляні з реактивних установок «Град».

В напрямку Маріуполя з артилерії, мінометів та гранатометів терористи обстріляли наші позиції біля н.п. Старогнатівка, Новоласпа, Гранітне, Заможне.

На ділянці між Первомайськом та Луганськом бойовики обстріляли позиції сил АТО з реактивних установок «Град» в районі с.Трьохізбенка та с.Кряківка. З мінометів та стрілецької зброї бойовики обстріляли позиції в районі н.п. Старий Айдар, Кримське, Донецький. Артилерійським вогнем у відповідь в районі Кримського мінометний розрахунок окупантів було знищено.

Минулої доби прикордонники відбили напад групи озброєних осіб біля населеного пункту Благодатне Волноваського району. Майже опівночі за допомогою тепловізора зафіксовано озброєну групу у кількості 12 чоловік, які наближались до місця несення служби прикордонників. Прикордонники здійснили декілька попереджувальних пострілів вгору, але після того як група не зупинилася та продовжувала рух, було відкрито вогонь на ураження. Після цього противник відступив.

За минулу добу загинуло 3 військових, поранено – 15.

Учора прикордонний наряд біля населеного пункту Суха Балка Донецької області неподалік українського блокпосту було виявлено схованку з боєприпасами – гранатами та патронами до стрілецької зброї. Також біля населеного пункту Курахово на Донеччині прикордонники виявили два 152-мм артилерійські снаряди.

Завершується підготовка зенітних розрахунків Національної гвардії України, які протягом декількох тижнів проходили навчання. Сьогодні на військовому полігоні відбувалися бойові стрільби особового складу з ЗУ-23-2. Кожний розрахунок, сформований з відмобілізованих військово­службовців, відпрацював встановлені нормативи, удосконалив техніку ведення бою. В найближчий час даний особовий склад буде розподілено між військовими частинами Нацгвардії, у тому числі, що беруть участь в АТО.

Учора у Навчальному центрі Національної гвардії України відбувся урочистий випуск понад 200 курсантів військовослужбовців військової служби за контрактом, які посилять підрозділи Нацгвардії в зоні АТО.

Водночас із зони АТО до м.Нетішина у порядку ротації зі сходу України повернувся особовий склад частини Національної гвардії України, на яку покладено функції з охорони Хмельницької АЕС, і які майже півтора місяці виконували свій військовий обов’язок на Сході України.

Військовослужбовці Національної гвардії України, які отримали поранення у ході АТО, прибули на лікування та реабілітацію до Республіки Хорватія. Наразі бійці проходять діагностику в одному із найбільших госпіталів Хорватії. А вже найближчими днями бійці почнуть тривалий курс реабілітації у Вараждінські Топліце – одному з лікувальних курортів Хорватії, відомих своїми термальними джерелами.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Уряд України ухвалив постанову, відповідно до якої у населених пунктах Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади повністю або частково не здійснюють свої повноваження, видатки з державного бюджету, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування здійснюватимуться лише після повернення згаданої території під контроль української влади. Центральним та місцевим органам влади дано доручення до 1 грудня 2014 р. перенести усі бюджетні установи, які належать до сфери їхнього управління, на території, де органи державної влади працюють у повному обсязі.

Бойовики проводять термінову примусову мобілізацію до бандформувань мешканців Харцизька, Сніжного, Шахтарська, Зугреса, Моспине, Іловайська та Амвросіївки.

За оперативними даними, так званим гуманітарним конвоєм, який незаконно зайшов на територію України минулого тижня, з Росії були завезені тренажери для навчання бойовиків фаховим спеціальностям у різних військових галузях, а також завезено різноманітне обладнання для облаштування полігону, щоб навчати бойовиків безпосередньо на території України.

Надходить інформація про те, що керівництво т.зв. ЛНР заборонило підприємцям, які працюють або планують працювати на території, контрольованої бойовиками, перераховувати податки до держбюджету України.

Зазначимо, що такі дії підпадають під кримінальну відповідальність за ст. 206 Кримінального кодексу України «Протидія законній господарській діяльності».

За інформацією, наданою ПАТ «Укртелеком», учора на звільнених від терористів територіях відновлено надання ІР-послуг користувачам населених пунктів Донецької області Краматорськ, Червоноармійськ, Слов’янськ, Горлівка, Олександрівка, Дружківка, Селидове, Добропілля, Дзержинськ, Костянтинівка, Миколаївка, Святогірськ, Димитров, Новий Світ, Красний Лиман.

Керівництво верховного комісаріату ООН у справах біженців організувало видачу теплих комплектів для переселенців. У м. Краматорськ в Центрі допомоги тимчасовим переселенцям було видано 60 постільних комплектів. Склад комплекту – ковдра, постільна білизна і рушник. Також волонтери надають переселенцям допомогу у вигляді медикаментів, одягу, предметів гігієни і продуктів харчування. 25 учнів ЗОШ №15 Краматорська отримали набори канцелярії, інше учнівське приладдя від школярів ЗОШ №258 м. Києва в рамках благодійної акції «Діти Києва – дітям Краматорська». За даними Центру допомоги переселенцям, у м. Краматорську перебуває близько 2000 дітей, які були вимушені виїхати із зони АТО.

Донецькі комунальники відновили електропостачання водопровідної напірної станції «Оленівська» м. Докучаєвськ, яку було знеструмлено з 28.10.2014 р. внаслідок обстрілу бойовиками. Водопостачання міста відбувається в штатному режимі.

Внаслідок обстрілів терористів у Луганській області знеструмленими залишаються Станично-Луганський район та два населені пункти Попаснянського району. Відключені від газопостачання с.Трьохізбенка, Кряківка, Сокільники Новоайдарського району, а також сел.Чернухине Попаснянського району. Через відсутність струму без центрального тепло- та водопостачання залишилася Станиця Луганська. Відновити пошкоджену інфраструктуру та забезпечити людей газом, водою й теплом поки неможливо, оскільки бойовики продовжують обстріли й категорично відмовляються допускати ремонтні бригади обленерго та облгазу.



Переглядів: 2859
Поширень: 0