Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:30 28 листопада

 Ситуація в зоні АТО

Вчораз полону звільнено 6 українських військових - 5 бійців батальйону «Миротворець» і 1 - з батальйону «Донбас». Серед звільнених - 2 офіцери.

Також вчора Президент України Петро Порошенко підписав Указ про нагородження 171 військовослужбовця за виявлені особисту мужність і героїзм. Захисники України отримали ордени Богдана Хмельницького, Данила Галицького, «За мужність» та медалі «За військову службу Україні». 23 героя нагороджені посмертно.

Серед нагороджених – розвідник-радист групи спеціального призначення солдат Антон Савенко, який брав участь у визволенні Слов’янська та Дзержинська. У бою з колоною сепаратистів біля міста Первомайськ Луганської області боєць особисто під обстрілом противника здійснював прикриття групи спецпризначення та забезпечував евакуацію.

Також нагороджений командир групи спецпризначення капітан Євгеній Чепурний. Капітан вивів групу, у якій були і важкопоранені, з-під обстрілу ворога, особисто надавши першу медичну допомогу пораненим.

Серед тих, хто відзначений нагородою, - командир групи спецпризначення – водолазний спеціаліст капітан 3 рангу Олексій Приходько, який 30 серпня провів операцію з пошуку та евакуації військовослужбовців, що вийшли з оточення біля населених пунктів Сонце та Тельманово Донецької області.

Вчора у Краматорську за сумлінне виконання обов\'язків співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які брали участь в проведенні АТО,  були нагороджені вищою нагородою МНС нагрудним знаком «Знак Пошани» та «За відвагу в надзвичайних ситуаціях».

Окремо відзначено піротехніків, зокрема, старшого прапорщика Ігоря Щербу, який особисто протягом 1,5 місяця вивіз та знешкодив близько 1000 одиниць вибухонебезпечних предметів, а також старшого прапорщика Геннадія Іванова, який 15 листопада під час обстеження підходів до автомобільного шляхопроводу на трасі Київ-Довжанський, поблизу селища Семенівка Слов’янського району, виявив та знешкодив замасковану бандитами міну-розтяжку направленої дії МОН-50, яку, теоретично, розмінувати неможливо. Цим він врятував життя всього особового складу піротехнічної групи, яка проводила розмінування шляхопроводу.

Ситуація у зоні проведення АТО залишається напруженою. Триває переміщення на територію України важкого озброєння та ротація військовослужбовців ЗС РФ. Вчора о 6 ранку з території РФ в напрямі н.п. Комсомольськ Донецької області прослідувала колона військової техніки у складі 11 танків, 2 автомобілів «Тигр» та 4 тентованих КаМАЗів, а також 8 тягачів на гусеничному ходу для транспортування.

Протягом останніх трьох днів спостерігалось переміщення значної кількості військової техніки через н.п. Ізварине. У складі колон зафіксовано 3 танки, 2 БТР, 2 БМ-21 «Град», 121 вантажний автомобіль КаМАЗ, 14 вантажівок іншого типу, 3 мікроавтобуси, 22 вантажівки Урал та інша техніка. Частина автомашин перевозила військових. У зворотньому напрямку на територію Росії повернулися 47 «Уралів», 51 КаМАЗів, 1 БТР, БРДМ і 2 «Гради». Українська сторона вивчає питання про те, чи не є зазначена військова техніка так званим восьмим гуманітарним конвоєм, який було анонсовано Росією.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 28 листопада

На Луганському напрямі терористи з РСЗВ БМ-21 «Град», артилерії, мінометів, гранатометів та снайперської зброї завдали ударів по опорним пунктам сил АТО під с.Вільхове, Станиця Луганська, Макарове, Геївка, Артема, Щастя. Також терористи обстріляли опорний пункт біля с.Причепилівка та біля Трьохізбенки.

На Донецькому напрямі бойовики обстріляли позиції поблизу с.Тоненьке, Піски, Березове, Новомихайлівка, Славне, а також біля с. Шуми та Артемове.

На Дебальцевському напрямі позиції сил АТО були обстріляні з артилерії та мінометів поблизу сіл Нікішине та Орлово-Іванівка. Також з мінометів обстріляно блокпост поблизу м.Золоте. В районі Вуглегірська група танків бойовиків намагалася атакувати позиції сил АТО. Наші військові відбили атаку, знищивши один танк терористів.

Під Маріуполем терористи обстріляли українські позиції поблизу сіл Талаківка, Гнутове та Черненко. Біля населеного пункту Гранітне розвідувально-диверсійні групи противника намагалися проникнути на територію, контрольовану українськими військовими. Однак противник був виявлений нашими військовими і зазнав втрат.

За минулу добу загинув 1 український захисник, ще 3 отримали поранення.

Учора в районі населеного пункту Щастя під час спроби прольоту над нашими позиціями російського безпілотника українські військові першим залпом із зенітної установки ЗУ-23-2 його збили. Також вчора поблизу смт Станиця Луганська терористи спробували підірвати автомобіль Держприкордонслужби «Кугуар», в якому слідував прикордонний наряд. Для бойовики використали радіокерований заряд. Прикордонники не постраждали, оскільки бронеавтомобіль витримав атаку.

Для захисту життя і здоров’я мирного населення від провокацій терористів, артилерія сил АТО виконала за добу 29 вогневих ударів.

Вчора Міністерство оборони держави запровадило короткострокові контракти для військовослужбовців. Це означає реальне підвищення соціальних гарантій та грошового забезпечення військовослужбовців, призваних в рамках мобілізації. За короткостроковим контрактом можуть бути призвані військовослужбовці строкової служби, а також, ті, хто раніше служив і перебуває в запасі, або ті, хто не проходив військову службу. Громадянин, який не має військової підготовки, спочатку протягом 2,5-4 місяців проходить відповідну підготовку за фахом у навчальних центрах.

Триває оновлення та доукомплектування автопарку Національної гвардії України. На виділені Кабміном кошти було придбано 40 автомобілів швидкої допомоги. Усі вони поставлені до військових частин та використовуються за призначенням, у тому числі в зоні АТО. Автомобілі належать до типу А2, тобто вони призначені для транспортування одного чи більше пацієнтів на ношах та кріслах. Автомобілі укомплектовані переносним портативним дефібриляторами, апаратами для штучної вентиляції легень, лікарськими сумками із засобами для надання невідкладної медичної допомоги.

З настанням холодів азовські промисловці на базі промислових контейнерів розробили мобільні пункти обігріву. Всередині контейнер обладнаний місцями для відпочинку та пічками, для збереження тепла внутрішні стіни обшито дерев’яними модулями. 12 таких пунктів обігріву передано гвардійцям. Один такий пункт здатний розмістити до 14 військовослужбовців. Зараз основну частину контейнерів вже розміщено на блокпостах, де проживає особовий склад. Триває обладнання інших пунктів.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Учора близько 13:00 бойовики обстріляли мікрорайон «Азотний» у м. Донецьк. За попередніми даними, внаслідок прямого влучення снаряду в квартиру №7 на вул. Бутурлинівській, 55 - загинуло 2 мирних жителя: 12-річна дитина і жінка. Інформація про потерпілих уточнюється. Також внаслідок обстрілів терористів снарядами пошкоджено 5 житлових будинків, лікарня №23 та Палац культури «Азотний».

Внаслідок обстрілу терористами смт Станиця Луганська з напряму Луганська 4 цивільні особи отримали поранення. Гранати влучили у магазин будівельних товарів, коли там перебували відвідувачі. Також ввечері, 27 листопада бойовики «ЛНР» неподалік цього населеного пункту обстріляли маршрутний автобус та 2 легкові автомобілі, внаслідок чого одна людина загинула, кілька дістали поранень. Обстріл стався в районі пам’ятного знаку князю Ігорю, за мостом через Сіверський Донець, на території, що контролюється терористами.

Внаслідок обстрілів бойовиків пошкоджено газопровід поблизу м. Попасна, що призвело до відключення від газопостачання понад 400 абонентів. Постійні обстріли з боку терористів унеможливлюють проведенення ремонтних робіт.

До м. Маріуполь спостерігається масове повернення з території РФ вимушених переселенців - громадян України. Вони розповідають, що росіяни дуже негативно ставляться до «біженців з України».

За останню добу кількість переселенців з Донецької та Луганської області до інших областей України залишилася досить високою та склала близько 3 тис. осіб. Всього тимчасово розміщено понад 490 тис. осіб.

Вчора на радіоретрансляційній станції м. Волноваха Донецької філії КРРТ відновлено трансляцію телеканалу «1+1».

Прикордонним нарядом відділу «Краматорськ» під час перевірки транспортних засобів виявлено та затримано 3 осіб, яких підозрюють у причетності до терористичної діяльності. Ще одного виявили у рейсовому автобусі сполученням «Сєверодонецьк–Луганськ» на контрольному пункті «Лисичанськ». Затриманих у встановленому порядку передано співробітникам міліції. Також особу, яка причетна до терористичної діяльності, затримали прикордонники окремого відділу «Велика Новосілка». 

Протягом минулої доби СБУ затримала шістьох поплічників терористів, у тому числі «урядовця» так званої ДНР. Серед затриманих – інформатори терористів, коригувальники вогню та організатори незаконних виборів на Донбасі. Слідчі СБУ розпочали щодо затриманих кримінальне провадження за відповідними статтями Кримінального кодексу України. Наразі тривають слідчі дії.

Сапери Держспецтрансслужби Міністерства інфраструктури проводять розмінування на передовій. В районі Дебальцевого, де створюється лінія оборони Збройних Сил, сапери знаходять різні види вибухонебезпечних предметів, що не здетонувати. Після кожного обстрілу терористами позицій української армії бійці Держспецтрансслужби обстежують територію і знаходять снаряди, міни, гранати, авіаційні ракети, електродетонатори. Загалом за час перебування в зоні АТО сапери знайшли та знешкодили понад 600 вибухонебезпечних предметів.

Міжнародна підтримка

Сьогодні літак СС-177 «Globemaster III» Королівських Повітряних Сил Збройних Сил Канади доставить до міжнародного аеропорту «Бориспіль» понад 3 тисячі комплектів зимової форми одягу для військовослужбовців Збройних Сил України загальною вартістю близько 1,5 млн. дол.

Відразу після прибуття та розвантаження літака, безпосередньо на аеродромі, відбудеться передача зимового одягу військовослужбовцям однієї з військових частин Збройних Сил України.

Нагадаємо, що в середу міністр оборони Канади Роберт Ніколсон оголосив про рішення уряду країни надати Україні військову допомогу на загальну суму 11 млн. доларів. США.

Уряди країн Європейського Союзу домовилися додати до списку санкцій 13 осіб і 5 компаній, які причетні до сепаратистського руху на Сході України. Йдеться про заморожування рахунків та заборону в\'їзду до Європи.

Міністр закордонних справ Республіки Польща Гжегож Схетина заявив, що немає жодних формальних перешкод, які заважали б полякам продавати українцям зброю. «Якщо з боку українців буде таке замовлення, причому це стосується всіх країн НАТО, то українці можуть це робити, тут нема жодних заборон».



Переглядів: 3504
Поширень: 0