Під час візиту до Австралії Президент України Петро Порошенко заявив: «Ми повинні бути абсолютно відвертими і прямими: конфлікт на Сході України демонструє неефективність післявоєнної системи глобальної безпеки».

Глава держави наголосив, що необхідно розробити нову світову систему безпеки.

Президент України виключив повернення України до ядерного статусу.

Сьогодні виповнюється 40 років з дня ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції щодо «Визначення агресії» №3314. Зазначимо, що сьогодні демократичний світ став свідком грубого порушення Росією цієї резолюції та інших основоположних міжнародно-правових документів.

Дії Російської Федерації, зокрема, окупація та анексія Автономної Республіки Крим, а також триваюча пряма і непряма військова інтервенція на Сході України, підпадають під визначення агресії відповідно до пунктів а, b, c, d, e і g статті 3 додатка до резолюції Генеральної Асамблеї ООН 3314.

Як постановила Генеральна Асамблея ООН згаданою резолюцією, агресія становить злочин проти міжнародного миру та тягне за собою міжнародну відповідальність».

Україна закликає країни-члени ООН вжити подальших консолідованих кроків для припинення агресії Російської Федерації проти України та повернення Росії в міжнародно-правові рамки.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 14 грудня

Ситуація в зоні АТО

На Сході України під час загального зниження інтенсивності і кількості обстрілів, фіксуються поодинокі випадки порушення режиму тиші незаконними збройними формуваннями. На щастя, втрат серед українських військовослужбовців та мирних жителів вчора не було.

Водночас, протягом доби терористи вчинили 14 обстрілів. Учора в місії ОБСЄ також підтвердили, що наразі буферна зона, про яку домовилися в Мінську, поки що небезпечна, ризик ескалації конфлікту зберігається.

Найістотніші порушення режиму тиші зафіксовано в районі Бахмутівської траси. Так, бойовики завдали ударів з системи «Град» та протитанкових керованих ракет по двох опорних пунктах українських військовослужбовців біля с. Кримське, а в районі смт Фрунзе український блокпост обстріляли з мінометів.

Під час інших обстрілів використовувалася стрілецька зброя. Тричі - на території Донецького аеропорту, біля смт Верхньоторецьке Ясинуватського району, в районі Дебальцевого, с. Нікішине Шахтарського району та неподалік смт Станиця Луганська.

Триває надходження з території РФ через неконтрольовані ділянки державного кордону зброї, боєприпасів, живої сили, матеріально-технічних засобів для терористів.

В районі адміністративного кордону з окупованим Кримом вчора з 17:35 до 17:36 прикордонники зафіксували 3 безпілотних літальних апарати російських ЗС на висоті 2 тисяч метрів. Ще один безпілотник було виявлено в районі мису Кутара Херсонська обл.

Українські силовики продовжують роботу зі знешкодження диверсантів та терористів на звільнених територіях. Учора під Маріуполем військові розвідники під час пошуково-розвідувальних дій ліквідували снайперську пару бойовиків терористичного угрупування «ДНР».

Неподалік Волновахи Донецької області співробітники СБУ затримали члена диверсійно-розвідувальної групи незаконного збройного формування «Оплот».

Також учора співробітники СБУ спільно з працівниками МВС на Луганщині затримали ще одного розвідника терористичної організації «ЛНР». Встановлено, що спільник терористів був завербований влітку ц.р. офіцером збройних сил РФ.

12 грудня в Навчальному центрі Національної гвардії України у м Золочів Львівської області відбувся урочистий випуск 60-ти військовослужбовців-резервістів, які з 1 листопада до 12 грудня пройшли спеціальні курси за програмою підготовки командирів відділень спеціального призначення.

Представники фірми «Укрінмаш» Державного концерну «Укроборонпром» підписали контракт з американською компанією Barrett Firearms, що спеціалізується на виробництві сучасної вогнепальної зброї, включаючи великокаліберні снайперські гвинтівки, а також оптичних приладів та амуніції.

Строки виконання замовлення для підрозділів СБУ та НГУ зведені до мінімуму.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

У Слов’янську військовослужбовці групи цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України передали для потреб відділення інтенсивної терапії та реанімації сучасний дизельний генератор. Діти, які перебувають на лікуванні, особливо на інтенсивній терапії, на штучній вентиляції легенів цілодобово потребують постачання кисню та якісної роботи медичного обладнання. Цей агрегат дозволить безперебійно забезпечувати відділення електроенергією.



Переглядів: 3403
Поширень: 0