Зведені дані ІАЦ РНБО станом на 12:30 5 січня

За останню добу в зоні АТО зафіксовано збільшення кількості збройних провокацій та обстрілів з боку бойовиків. Окрім стрілецької зброї, терористи використовують проти позицій сил АТО танки та артилерію. Українські військові на провокації не відповідають, але в разі прямої загрози життю наших військовослужбовців, терористи отримують адекватну відповідь. Так, в районі н.п. Гранітне та Старогнатівка Донецької області українські військові успішно відбили спробу ворожого нападу.

Бойовики також продовжують здійснювати перекидання з РФ на територію України живої сили та військової техніки. Зафіксовано пересування російських військовослужбовців контрактної служби, замаскованих під місцевих бойовиків – так званих ополченців. Крім цього, за даними розвідки, у районі н.п. Тельманове було здійснено переміщення бойовиків, одягнених в українську військову форму нового зразка. Це може свідчити про підготовку провокацій.

Найбільш неспокійною ситуація зберігається на Донецькому, Маріупольському та Луганському напрямах.

Протягом доби жоден український військовослужбовець не загинув, одного було поранено.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 5 січня

Триває ротація українських військових, що захищали Батьківщину у зоні проведення АТО.

Учора зі Сходу України до Львова повернулися понад 500 добровольців, які близько 2 місяців виконували бойові завдання поблизу н.п. Кримське. Наших воїнів зустріли керівники міста, родичі і друзі військовослужбовців та патріотично налаштовані мешканці Львова.

У той же день з зони АТО на Миколаївщину повернулися десантники, які також протягом тривалого часу служили на Сході України.

Їм на зміну вирушили українські правоохоронці, що охороняли спокій мирних громадян під час новорічних свят.

Зокрема, на Луганщину відправилися бійці спецбатальйону «Чернігів», що охоронятимуть громадський порядок в населених пунктах.

Також до зони АТО вирушили 300 бійців полку «Азов». Частина патріотів вже не вперше їдуть на передову. Лави полку поповнились новими бійцями.

Учора на Схід України вирушили понад сорока бійців батальйону міліції особливого призначення «Київщина».

Триває допомога громадянам, що опинилися в скрутному становищі внаслідок злочинної діяльності терористів.

Через контрольний пункт в районі н.п. Курахове пройшли 2 вантажних автомобілі з гуманітарним вантажем від релігійної організації для жителів Донецька. Транспортні засоби перевозили 10 тонн продуктів харчування, серед яких м’ясні та рибні консерви, крупи, цукор, сіль, чай, кондитерські вироби тощо.

Управління ДСНС у Кіровоградській області за підтримки місцевої влади та волонтерів організували та провели новорічне свято для дітей вимушених переселенців. Рятувальники провели для них конкурси з безпеки життєдіяльності та подарували кожній дитині солодкі подарунки.

Підрозділи ДСНС України за минулу добу виявили та вилучили 27 одиниць боєприпасів, зокрема, мінометні міни, бойові гранати тощо. З початку виконання робіт в зоні АТО виявлено та вилучено 31 тис. 913 од. боєприпасів, з них артилерійських снарядів – 5 тис. 40 од., мінометних мін – 2 тис. 653 од., бойових гранат та мін – 2 тис. 742 одиниць, реактивних боєприпасів – 536 одиниць.

Українська держава посилює дипломатичну активність задля мирного вирішення конфлікту на Сході України.

Сьогодні в Берліні розпочалися консультації у «нормандському форматі» на рівні політичних директорів міністерств закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії. Україну на цій зустрічі представляє Директор Департаменту політики та комунікацій МЗС Олексій Макеєв.

Зустріч організовано на виконання домовленостей, досягнутих у ході телефонної конференції Міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії, що відбулася 2 січня 2015 року. Під час консультацій обговорюватиметься імплементація Мінських домовленостей та питання підготовки зустрічі глав держав в Астані, що запланована на 15 січня.



Переглядів: 3036
Поширень: 0